MENIU

Băsescu: Nu vom putea să ne îndeplinim parametrii fixaţi în Acordul cu FMI pentru 31 decembrie

Foto: NewsIn

"România nu poate îndeplini parametrii fixaţi în acordul cu FMI pentru finele anului deoarece scăderea economiei va fi mai mare decât cea convenită - de minus 4%", a spus şeful statului, precizând că deficitul bugetar trebuie menţinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro în 2014.

"Nu se pune problema să întrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arată că România a rămas în angajamentele, în acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este că nu vom putea să ne îndeplinim parametrii fixaţi în acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este că vom avea o cădere economică mai mare decât cea estimată, decât - 4%", a declarat Băsescu joi, la RRA.

Preşedintele a explicat că, în cazul unei căderi a economiei mai mult de -4%, şi încasările la buget vor fi mai mici, prin urmare şi deficitul bugetar va fi mai mare. "Atunci trebuie găsite formule de compensare a deficitului pentru a rămâne totuşi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul să ne menţinem în parametri pentru a intra în zona euro la 1 ianuarie 2014", a spus şeful statului.

Băsescu a apreciat că "la FMI se va găsi foarte multă înţelegere" pentru că reprezentanţii Fondului sunt specialişti, iar România poate demonstra că nu poartă vina căderii economiei. Cauzele sunt, a spus şeful statului, căderea pieţelor externe şi reducerea consumului intern, pentru că românii au devenit mai prudenţi şi economisesc banii.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu FMI scădere economică RRA