MENIU

Băsescu: Nici eu, nici Guvernul, nici BNR nu ne-am propus să scoatem ţara din criză

Foto: RTV
T. Băsescu: Actuala criză este o criză globală şi România este dependentă de ce se întâmplă la nivel global

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Luduş, că nici el, nici Guvernul sau BNR nu şi-au propus să scoată România din criză, ci doar să-i limiteze efectele, depăşirea acesteia depinzând de ieşirea din criză a pieţelor de export ale ţării.

"Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criză. Actuala criză este o criză globală şi România este dependentă de ce se întâmplă la nivel global. Ţările ori ies toate din criză, ori rămân toate în criză", a declarat şeful statului.

Băsescu a spus că ieşirea din criză depinde de ieşirea din criză a ţărilor care constituie principalele pieţe de export ale României: Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania. "România nu va trece la creştere economică pozitivă înainte înaintea acestor ţări, marile pieţe de export ale României pentru că de acolo ne-a intrat criza în casă", a apreciat preşedintele.

El a precizat că, în aceste condiţii, principalele obiective ale Guvernului şi ale BNR au fost menţinerea cursului de schimb dintre leu şi euro la un nivel rezonabil de 4,2-4,3 astfel încât exportatorii să fie încurajaţi să facă export în continuare, precum şi finanţarea deficitului bugetar, ambele condiţii justificând împrumutul de la FMI. Băsescu a spus că politica Executivului a început să dea rezultate, referindu-se la o ajustare apreciabilă a deficitului de cont curent care a fost redus de la 13,5% în 2008 la 5,5% în momentul de faţă. Băsescu a spus că reducerea a fost posibilă şi datorită reducerii consumului populaţiei.

"Specialiştii estimează că în trimestrul II al anului viitor vom relua creşterea economică pozitivă. Creşterea economică negativă se va reduce din trimestrul IV al acestui an", a mai spus Băsescu, reiterând că din trimestrul al doilea al anului 2010 va începe creşterea economică pozitivă.