MENIU

Băsescu, la Sibiu: Nici măcar din respect pentru Johannis nu puteam să accept propunerea de la Grivco

Traian Basescu
Susţinători din judeţele Alba şi Mureş au plecat la mitingul lui Traian Băsescu de la Sibiu

Candidatul Traian Băsescu a declarat duminică, la Sibiu, că îl apreciază pe primarul Klaus Johannis, dar că nu putea să accepte propunerea celor care \"s-au adunat la Grivco\" de a-l desemna premier. Preşedintele în exerciţiu a mai cerut un mandat pentru a se lupta cu \"sistemul ticăloşit\" şi a avut din nou aprecieri pozitive la adresa lui Crin Antonescu.

\"A fost o întâlnire la firma condusă de Felix Motanul, la Grivco. Acolo s-au adunat Ion Iliescu, Mircea Geoană, Hrebenciuc şi au stabilit să facă o farsă românilor, adică, profitând de naivitatea primarului Johannis, să-l invite să fie premier, iar ei să tragă sforile din spate. Vreau să ştiţi că nu am nimic, dimpotrivă, am o apreciere deosebită pentru Johannis, dar nici măcar din respect pentru primarul Johannis nu puteam să las să se întâmple un lucru împotriva democraţiei\", le-a spus Băsescu sibienilor, la începutul mitingului electoral desfăşurat în Piaţa Mare.

El a amintit că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, cel care desemnează premierul este preşedintele ales, şi nu \"turnătorul Felix\".

11.000 de oameni au plecat de dimineaţă din judeţele Mureş şi Alba spre Sibiu, acolo unde preşedintele Traian Băsescu a participat la un miting electoral.

Băsescu îl curtează pe Crin

Traian Băsescu le-a spus sibienilor, prezenţi duminică la mitingul PDL din Piaţa Mare, că alegerea lui Mircea Geoană ar însemna un preşedinte ce l-ar avea în spate pe Ion Iliescu. \"Ştim ce a însemnat pentru România, zece ani de Preşedinţie în favoarea grupurilor mici, şi nu în favoarea românilor\", a spus Băsescu referindu-se la mandatele predecesorului său la Cotroceni. Preşedintele în exerciţiu a apreciat că doi candidaţi de dreapta în turul II ar fi o variantă mai bună decât o confruntare între candidaţi cu opţiuni ideologice diametral opuse. \"Nu exclud posibilitatea şi poate că ar fi mai bine ca în turul II să intre Crin Antonescu. Poate. Oricum România ar merita să aibă în turul II doi candidaţi de dreapta. Acum trebuie să vă spun şi opţiunea adevărată, după părerea mea. Adevărata opţiune este ca românii să voteze pentru al doilea mandat Traian Băsescu\", a spus preşedintele.

Războiul cu sistemul ticăloşit II

El a spus că are nevoie de un al doilea mandat pentru a învinge \"sistemul ticăloşit\", admiţând că primul mandat nu i-a fost suficient pentru acest lucru. \"Dincolo de faptul că n-am terminat tot ce era de făcut, sunt într-o confruntare cu sistemul ticăloşit, dar nu spun, ca Emil Constantinescu, că m-a înfrânt sistemul, ci sunt gata să continui să mă lupt cu el pentru că sistemul nu m-a înfrânt şi, trebuie să recunosc, nici eu n-am reuşit să-l înfrâng în primul mandat\", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a spus că românii au nevoie să-şi redescopere patriotismul deoarece au motive să fie mândri de ţara lor. \"Trebuie să vă spun de ce uneori, când se cântă imnul României, când văd militari din Afganistan sau Irak venind în coşciuge după ce au căzut la datorie, cu drapelul înfăşurat în jurul coşciugului, îmi scapă o lacrimă. Este o emoţie pe care românii au dreptul să o aibă când îşi văd însemnele statului\", a susţinut şeful statului.

Doamna Maria şi Măria Sa Cioabă

La finalul mitingului, Băsescu i-a prezentat pe susţinătorii săi din PDL, dar şi \"un partener special\", Maria Băsescu. După ce ieşit de pe scenă, l-a zărit pe regele Cioabă căruia i s-a adresat râzând cu apelativul \"Măria Ta\". Apoi l-a luat de mână şi l-a adus pe scenă, ocazie cu care preşedintele a salutat alte două formaţiuni care-l susţin în campania pentru prezidenţiale, PNŢCD şi Partida Romilor.