MENIU

Băsescu: Îngrijorător este faptul că majoritatea optează pentru un Guvern de tehnicieni

Foto: NewsIn
Băsescu: "Îngrijorător este faptul că majoritatea optează pentru un guvern de tehnicieni ceea ce generează riscul ca guvernul să fie unul strict pentru perioada campaniei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că i se pare îngrijorătoare opţiunea partidelor politice pentru un guvern de tehnicieni, având în vedere că un astfel de Executiv ar risca să pice după alegerile prezidenţiale.

"PNL doreşte un guvern condus de domnul Johannis, un guvern de tehnicieni. PSD doreşte un guvern condus de domnul Johannis, dar un guvern de tehnicieni, nu de politicieni. De asemenea, UDMR susţine un Guvern Johannis care poate fi ori de tehnicieni, ori de politicieni. Şi minorităţile consideră un guvern Johannis condus de politiceni", a declarat Preşedintele Traian Băsescu, amintind şi de soluţia amânării desemnării unui premier până după alegeri.

"Dacă îmi este permis un comentariu faţă de aceste propuneri", a spus şeful statului, "o poziţie aparte faţă de partide şi faţă de grupul minirotăţilor a avut-o grupul independenţilor care a susţinut orice guvern care are oameni care să gestioneze treburile ţării. Îngrijorător este faptul că majoritatea optează pentru un guvern de tehnicieni ceea ce generează riscul ca guvernul să fie unul strict pentru perioada campaniei electorale şi care să aibă o susţienere limitată în timp până la desemnarea preşedintelui în urma alegerilor. Nu putem avea o astfel de abordare cu guvern de serviciu", a spus Băsescu.

Premierul desemnat de Traian Băsescu în acest context este Liviu Negoiţă. 

Delegaţii FMI vor reveni imediat după instaurarea unui guvern legitim

Şeful statului a spus că delegaţia "FMI îşi încheie misiunea mâine fără a face evaluarea raportului. De asemena FMI cere ca obligaţii minimale aporbarea bugetului de stat până în prima decadă a lunii decembrie, dar înainte de 10 decembrie, când are loc Board-ul Fondului. Altă solicitare a FMI, a UE şi a Băncii Mondiale este ca legea răspunderii fiscale să fie transmis în Parlament şi adoptată înainte de sfârşitul anului. Delegaţii FMI au spus că vor veni imediat după instaurarea unui guvern legitim".

"Vreau să-i asigur pe români că orice Guvern va găsi resursele să plătească salariile şi pensiile. Nu trebuie să se creeze panică că prin plecarea Fondului nu se vor plăti salariile şi pensiile. Prin plecarea Fondului împrumutul va fi mai scump. În aceste condiţii în care majoritatea vorbeşte de guvern de tehnicieni", a mai spus Băsescu.