MENIU

Băsescu în Ungaria: Niciun stat nu trebuie să-l înveţe pe celălalt ce să facă la el acasă

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că o eventuală reprezentare a minorităţii româneşti în Parlamentul Ungariei depinde strict de opţiunea statului maghiar în materie de politica faţă de minorităţi.

Şeful statului a declarat marţi, la un liceu de limbă română din Gyula, că atât România cât şi Ungaria respectă drepturile minorităţilor aşa cum sunt ele stabilite de Uniunea Europeană, fiecare dintre cele două state având o formulă proprie de reprezentare politică a minorităţilor.

Băsescu a arătat, întrebat fiind de un cetăţean ungar de etnie română, când vor fi românii din Ungaria reprezentaţi în Parlamentul ţării care îi găzduieşte, că aşa cum România a găsit formula reprezentării tuturor minorităţilor în Parlament, în Ungaria există sistemul autoguvernării comunităţilor aparţinând altor etnii. "Nu ne putem angaja în faţa dumneavoastră că în relaţiile bilaterale vom începe discuţii legate de accesul minorităţii române în Parlament. Statele trebuie să-şi respecte statutul de democraţie şi niciunul nu trebuie să vină să-l înveţe pe celălalt ce să facă la el acasă", a spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat că România şi Ungaria au unele abordări diferite în privinţa minorităţilor, arătând că România, spre deosebire de Ungaria, nu recunoaşte drepturile colective.

Rugat de un reprezentant al minorităţii române din Ungaria să sprijine ridicarea unei statui a lui Andrei Şaguna în faţa bisericii ortodoxe din Cenacul românesc, Băsescu a spus că aşa cum statul român a aşezat la Arad statuile celor 13 generali unguri, nici Ungaria nu poate refuza, din respect pentru români, dreptul de a avea reprezentarea unei figuri a românismului. "Fără brutalitate, statul român va sprijini comunitatea românească şi cred că, uşor uşor, acest lucru se va rezolva", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Mai multe articole despre:
maghiari Ungaria Traian Băsescu