MENIU

Băsescu: Geoană vrea să o schimbe pe Kovesi, pentru a avea un procuror care să se uite în dosarul Nicolae Popa

Traian Băsescu
Băsescu: Geoană vrea să o schimbe pe Kovesi, pentru a avea un procuror care să se uite în dosarul Nicolae Popa

Prezidenţiabilul PD-L a sugerat la OTV că adevărata miză a schimbării anunţată de Geoană a procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, o reprezintă controlul asupra DIICOT care s-ar ocupa de cazul Nicolae Popa-FNI-SOV. Băsescu a spus că l-a cruţat în timpul dezbaterii de joi pe Geoană cu subiectul Vîntu, pentru că i s-a părut că pesedistul se prăbuşeşte.

\"Aveam pregătite de staff alte întrebări şi nu am dus subviectul Vîntu până la capăt. Aveam senzaţia că se prăbuşeşte. Întrebarea următoare era cine ţi-a cerut anunţi că o vei schimba pe Codruţa Kovesi? Pentru că efectele interne pe Nicolae Popa sunt de competenţa DIICOT-ului (aflat în subordinea lui Kovesi, n.red.). Nicolae Popa a fost arestat cu două zile înainte de anunţul oficial. Ştiam cu cinci zile înainte că urmează să fie arestat. Cred că puţini sunt interesaţi de Nicolae Popa. Trebuie să aflăm cine l-a sprijinit să plece, cine l-a finanţat din 2001 încoace, pentru că nu a trăit cu aer. Fratele lui  a fost interogat. Nu numai eu am ştiut, şefii serviciilor secrete, Parchetul, Ministerul de Interne se ştia şi acolo. În mod categoric coincidenţa este prea mare (anunţul legat de posibila schimbare a lui Kovesi, n.red.). Geoană a vrut să-i arate lui Vîntu (că poate, n.red.). Concluzia a mea a fost că în cazul Popa fiind legat de activitatea DIICOT-ului, aveau nevoie de un procuror care să vadă ce e acolo\", a declarat preşedintele la OTV.

A precizat însă că Geoană nu are nicio legătură cu prelungirea paşaportului cerută în 2001 de Popa. \"Mircea Geoană nu are nicio implicare în prelungirea paşaportului lui Nicolae Popa. El a fost dat în urmărire generală în 2002. Nu poţi minţi!\".

Băsescu a vorbit şi despre vizita făcută de Geoană la Vîntu acasă, miercuri seară. \"Cred că relaţia lor este de profundă subordonare, iar Vîntu nu îi suportă minciunile. \"Eu nu cred că Geoană e atât de lipsit de inteligenţă încât să nu-şi fi dat seama că paparazzi sunt după el. Şi după mine au fost paparazzi, dar m-a avertizat SPP-ul să mergem direct acasă. Eu am avut informaţia de pe HotNews. Pe Caţavenci nu poţi să îi suspectezi că sunt controlaţi de Vîntu\", a spus Băsescu.

Preşedintele a spus că nu se teme de conferinţa de presă anunţată de omul de afaceri pentru luni. \"Poate mai bine să-i fie lui frică, că cine ştie ce îl va întreba presa\", a spus candidatul PD-L.

A făcut şi o promisiune: \"Pot să vă garantez că Omar Hayssam va face puşcărie în România. A fost căutat, este un efort major al statului să-şi recupereze marii clienţi.\"