MENIU

Băsescu: Femeile din mediul rural sunt o categorie puternic dezavantajată

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o emisiune pe postul public de televiziune, că ar trebui iniţiate programe care să se adreseze femeilor de la ţară, lipsite de posibilitatea de a avea un venit regulat.

Şeful statului a afirmat că, deşi satul românesc se dezvoltă constant, femeile din mediul rural sunt dezavantajate faţă de restul populaţiei deoarece majoritatea nu au un salariu sau o altă sursă de venit care să le parvină la intervale regulate de timp. "Îmi este foarte clar că în mediul rural, dacă există o categorie puternic dezavantajată, cu şanse minime, sunt femeile. Tinerii au o şansă să facă o fermă, bărbaţii muncesc unde muncesc, ori pământul, ori la o fermă, dar pentru femei nu am găsit încă niciun program care să li se adreseze direct, şi vor trebui găsite soluţii, pentru ca femeile din mediul rural să poată să aibă o şansă de a obţine un salariu, un venit, în mediul rural", a spus Traian Băsescu, la emisiunea "Viaţa Satului".

El a apreciat că această situaţie este în contrast cu dezvoltarea infrastructurii de la sate şi creşterea fondurilor alocate pentru aceasta destinaţie. "Satul se schimbă, există bani şi, an de an, lucrurile se îmbunătăţesc în mediul rural, fie că vorbim de canalizare, de apă curentă, de construcţie de şcoli, de cămine culturale, săli de sport. Toate acestea sunt parte a viitorului sat românesc", a spus şeful statului.

În ceea ce priveşte subiectul absenţei produselor agroalimentare româneşti din hypermarketuri, preşedintele a apreciat că acest lucru nu se poate imputa acestora, ci absenţei depozitelor care să respecte legislaţia sanitară în vigoare. "Am rugat-o pedoamna Gătej, consilier prezidenţial, să vadă care este motivaţia pentru care hipermarketurile nu se aprovizionează cu legume, fructe, preponderent de la fermierii români; şi am găsit explicaţia foarte simplă: lipsa acestor depozite regionale. Niciodată un hipermarket nu o să se aprovizioneze de pe marginea drumului, nici cu legume, nici cu fructe, pentru că ele sunt supuse legii şi controlului sanitar, exigenţelor de vânzare a produselor alimentare", a afirmat Băsescu, adăugând că membrii comisiei prezidenţiale pentru agricultură analizează problema colectării produselor agricole româneşti astfel încât retailerii să fie încurajaţi să le achiziţioneze. Băsescu a mărturisit că el şi-ar dori să poată cumpăra produse vegetale din România.

O altă problemă care îl preocupă pe şeful statului este aceea a preţului mai ridicat al produselor româneşti în comparaţie cu produsele extracomunitare. "Importăm pepeni, când noi stăm - da - la Dăbuleni, cu pepenii pe marginea drumului, încărcaţi în camioane, numai să vină un samsar să-i cumpere la camion (...) Care este mecanismul, prin care un pepene produs la Brăila sau la Dăbuleni este mai scump, în hipermarket, decât unul produs în Turcia? Cum reuşim asta?", s-a întrebat Băsescu, admiţând că nu are încă un răspuns încă la această întrebare.
Mai multe articole despre:
Traian Băsescu femei rural sat