MENIU

Băsescu: Există trusturi de presă vor să decidă politici şi să decidă asupra politicienilor

Foto: 1235.ro

Există trusturi de presă care vor \"să decidă politici şi să decidă asupra politicienilor\", a spus, joi, preşedintele Traian Băsescu, nominalizând Realitatea-Caţavencu şi Antena 3. Mai mult, potrivit preşedintelui, există oameni politici, inclusiv din Guvern, care-şi cumpără liniştea dând bani presei.

"Reţineţi ce vă spun. Sunt ziarişti care iau bani de la oameni politici. Sunt ziarişti care în campanii spun: Am o firmă de publicitate, dăm banii de publicitate la ziar, prin firma asta... Sunt şi ziarişti care, chipurile, sunt consultanţii unui om politic şi au şi emisiuni la televizor şi pe urmă îl aduc în emisune - chiar la Televiziunea publică, uneori - şi spun: Domnule X, să facem o emisiune de politică externă, iar el este consultantul domnului, deci îşi duce lipsa de fair play atât de departe încât îl aduce şi în emisiunile lui, fiind consultant. Pentru asta este plătit, de fapt, să-l ducă la postul de televizune, că este public, că e al unui mogul, să-l ducă acolo, să-i facă emisiuni", a acuzat Băsescu, la postul public de radio.

Întrebat cine sunt ziariştii care iau bani de la politicieni, Traian Băsescu a răspuns că nu va da nume încă. "Uite, v-aş da un criteriu de selecţie. Sunt unii care au responsabilităţi, fie în Guvern, fie în viaţa politică şi nu o să-i prea vedeţi criticaţi. Este un semnal la care să vă întrebaţi de multe ori, oare de ce nu se spune nimic de ministerul ăla? Să ştiţi că sunt oameni care îşi plătesc liniştea", a adăugat şeful statului. 

"Acesta pare a fi un soi de perioadă prin care şi politicienii, şi jurnaliştii trebuie să treacă. Este un purgatoriu la care îi obligă tranziţia asta de la presa cu adevărat liberă, la presa care a fost lăsată liberă, dar nu vrea ea să fie liberă, ci îi plac banii de la oamenii politici. Sau mai este un alt lucru, mai periculos decât acesta, şi acest lucru mai periculos este atunci când, netransparent, trusturi de presă vor să decidă politici şi să decidă asupra politicienilor", a spus Traian Băsescu.

"O să încep cu trustul domnului Vîntu care, spre exemplu, pentru a amesteca sau a da impresia că fiica mea a fost benficiara unor bani publici în campanie, timp de 30 de zile, de dimineaţa până seara, dădeau imagini cu Monica Ridzi şi fiica mea, la concertul formaţiei Voltaj", a declarat Băsescu, la RRA.

Preşedintele a spus că s-a profitat de faptul că Elena Băsescu a fost prezentă la concertul formaţiei Voltaj şi, timp de 30 de zile, "au probat cu acele imagini implicarea, chipurile, a fiicei mele, în cheltuirea banilor publici de la Ministerul Tineretului şi Sportului".

Mai mult, şeful statului s-a întrebat, retoric, de ce ziariştii trustului nu apar zilnic cu poze ale păgubiţilor FNI la tribunal: "Prea cinstiţii ziarişti ai acestui trust oare de ce nu apar zilnic cu poze ale amărâţilor de la FNI la tribunal, când ştiu foarte bine că a fost condamnată Vlas pentru că a umblat cu creionul, dar banii acelor amărâţi sunt la Vîntu?"

Preşedintele a mai declarat că firma Petrom Service "a reuşit să păcălească statul" cu 63 de milioane de euro, reprezentând o returnare ilegală de TVA, aprobată din ultimele zile ale Guvernului Tăriceanu, şi că, din acei bani, "s-a făcut mărire de capital la trustul Realitatea-Caţavencu.

"Sau din banii celor de la FNI, tătucu\' Vîntu a avut grijă să ne construiască o televiziune cu care facem politică şi noi spunem cine-i bun şi cine-i rău în politica românească? Oare de ce nu fac acest lucru preacinstiţii ziarişti dacă o simplă prezenţă a fiicei mele la un concert a fost elementul cu care au indus ideea că bani publici s-au dus în campania fiicei mele?", s-a întrebat, Băsescu, retoric.

"Mai mult decât atât, tot Petrom Service şi-a dat publicitate la Realitatea, pentru a transfera bani încasaţi, în relaţia cu Petromul, în aşa-zisă publicitate, ca şi cum mai exista o altă companie Petrom Service care era în contract cu Petromul. Acea sifonare de bani, asta a mai dăunat statului român cu o pagubă, iarăşi, de vreo 30-40 de milioane de euro", a adăugat şeful statului. 

Băsescu a spus că nu se va amesteca în presă, dar nici nu va înceta să reacţioneze, susţinând că vrea să fie tratat "decent". "Să spună transparent. Uite, dacă anumiţi ziarişti ar spune: Eu sunt în solda lui X, misiunea mea este să îl denigrez pe preşedintele în funcţie, să îl fac frumos. Sunt angajat la asta. Ar fi corect. Sau Sorin Ovidiu Vîntu, care a ieşit şi a spus că e proprietarul trustului Realitatea-Caţavencu, să vină şi să spună: Obiectivul acestui trust este decredibilizarea preşedintelui României. Punct. Deci cred că aşa ar fi corect", a completat şeful statului.

"Am observat strădania ziariştilor de a fi "corecţi" cu preşedintele. Sunt acei ziarişti cărora stăpînii lor le spun că asta e soluţia. Iar eu nu voi lua niciun fel de măsuri. Nu vreau. Am garantat că nu mă voi amesteca în presă, dar nici nu-mi cereţi să nu reacţionez pentru că am şi eu dreptul la replică. Vreau să fiu tratat decent. Nu necriticat, critica este în regulă. Am şi eu dreptul la imagine, nu numai Vîntu", a încheiat Traian Băsescu.