MENIU

Băsescu către Kovesi: "Nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie"

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut procurorului general să explice în ce stadiu se află dosarele Revoluţiei din '89 şi i-a cerut, pe un ton dur, în momentul în care Laura Codruţa Kovesi a încercat să se scuze, să nu-i mai vorbească şefului statului ca unui ziarist.

"Vreau să comunicaţi nu numai mie, dar şi opiniei publice, ce se întâmplă cu aceste dosare. Daţi o speranţă că se va continua ancheta şi se va ajunge la sfârşit", i-a cerut preşedintele procurorului general, în cadrul întâlnirii de la palatul Controceni cu reprezentanţii revoluţionarilor.

Laura Codruţa Kovesi a încercat să explice că dosarele Revoluţiei nu au fost rezolvate  timp de 18 ani şi nu se poate întoarce timpul înapoi, însă justiţia va da dovadă de celeritate.

"Am spus că vom soluţiona cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluţii. Eu nu pot să vă promit o soluţie şi nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a făcut. O sa dăm o soluţie", a spus Kovesi.

"Cred că aţi înţeles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugăminte: nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie. Vorbiţi cu şeful statului care vă spune aşa: au murit 1.600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Aveţi soluţie sau nu? Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreţi să spuneţi, că vă impun o soluţie ? Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii sau au fost împuşcaţi de cineva. Nu mă confundaţi cu ziarişti cărora le faceţi declaraţii să fie prinse pe telex", a întrerupt şeful statului discursul lui Kovesi.

Şeful statului a mai atacat parchetul în câteva rânduri, în timpul întâlnirii, pentru că nu a reuşit să soluţioneze dosarul Revoluţiei şi pe cel al mineriadelor.

"Consider că este revoltător că după 20 de ani nu ştim adevărurile Revoluţiei, nu ştim adevărurile mineriadei din 13-15 iunie", a spus preşedintele.

Kovesi a fost şi ţinta atacurilor revoluţionarilor şi a generalului Dan Voinea. Kovesi şi Voinea s-au acuzat reciproc în ce priveşte dosarul Revoluţiei.  "Nu trec cu vederea faptul că public s-a spus că mint. Tot ceea ce s-a spus legat de viciile de procedură se regăsesc în raportul CSM, putea să rămână şi i-am oferit să rămână procuror civil sau militar şi să finalizeze aceste dosare, dar aţi preferat să plecaţi la o pensie, şi la o pensie bunicică", i-a spus Kovesi lui Voinea, pe care l-a acuzat că a tergiversat soluţionarea dosarului prin vicii de procedură.

În finalul întâlnirii de la Cotroceni, preşedintele Băsescu le-a spus revoluţionarilor că are în atenţie cazul lor şi găsirea unei soluţii ca aceştia să aibă acces la dosarul Revoluţiei şi că, într-o anumită măsură, garantează că acest dosar va rămâne complet. Revoluţionarii şi-au exprimat îngrijorarea că se vor fura documente din dosarul, de peste 800.000 de pagini, al Revoluţiei din 1989.