MENIU

Băsescu: Cât timp sunt preşedinte, cota unică rămâne

Foto: standard.money.ro

Cota unică va rămâne în vigoare în următorii cinci ani şi trei luni, dacă Traian Băsescu va fi reales preşedinte, sau măcar trei luni, dacă nu va mai fi ales.

Aceasta este promisiunea făcută miercuri seară, la TVR, de preşedinte, care însă a spus din nou că încă nu s-a decis dacă va mai candida. Băsescu se angajează la păstrarea nivelului de impozitare, în numele Guvernului şi al Parlamentului, instituţii cărora le aparţine, în mod normal, o astfel de decizie. O situaţie similară l-a costat pe preşedintele George Bush, în SUA, al doilea mandat de preşedinte.

“Citiţi-mi pe buze: fără taxe noi”, a fost mesajul - trecut cu greu de consilierii care îl considerau prea puternic şi prea restrictiv - care l-a ajutat pe Bush să răstoarne situaţia în defavoarea contracandidatului său Michael Dukakis, în 1988. În 1990, Bush a fost nevoit să mărească impozitele din cauza deficitului bugetar nesustenabil şi la presiunea majorităţii democrate din Congres.

Citiţi-mi pe buze: am minţit”, titra New York Post a doua zi. Cota de popularitate a lui Bush a început să scadă, iar în 1992 el a pierdut alegerile în faţa lui Bill Clinton.

Care sunt diferenţele dintre cele două situaţii? Băsescu se află deja în faţa celui de-al doilea mandat, iar promisiunea lui se referă la un singur impozit. La ce putem să ne aşteptăm din partea Guvernului? “Nu luăm în calcul majorări de taxe, iar o creştere de cotă unică sau de TVA ar trebui anunţată, în mod normal, cu şase luni înainte”, spune Dragoş Doroş, directorul direcţiei Legislaţie şi Taxe Directe din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.  Citeşte mai mult în Business Standard