MENIU

Băsescu are o atitudine agresivă faţă de statalitatea R. Moldova, scrie Rossiiskaia Gazeta

Foto: NewsIn

Preşedintele român Traian Băsescu are într-adevăr o atitudine destul de ostilă faţă de autorităţile moldovene şi agresivă faţă de statalitatea Republicii Moldova, scrie cotidianul Rossiskaia Gazeta.

Într-un articol semnat de autorul interviului lui Vladimir Voronin de duminică, publicaţia rusă Rossiiskaia Gazeta reaminteşte în ediţia de joi că Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin a declarat într-un interviu pentru Eho Moskvî de la sfârşitul săptămânii trecute că "România nu putea organiza dezordinile de la Chişinău doar cu forţe proprii. "Noi, de asemenea, nu considerăm că România era capabilă să asigure acel nivel al agresiunii şi acel nivel al desfăşurării protestelor din 7 aprilie... Probabil, există şi alte forţe, care au participat în pregătirea şi desfăşurarea acestei acţiuni", a mai spus Voronin. Potrivit lui, eşecul Uniunii Europene de a struni "un astfel de individ ieşit de sub control precum Băsescu" s-ar putea dovedi "deosebit de periculos".

Rossiiskaia Gazeta pare să îi dea dreptate lui Voronin. Băsescu într-adevăr are o atitudine destul de ostilă faţă de autorităţile moldovene şi o atitudine mai agresivă faţă de statalitatea moldovenească. UE nu are o poziţie consolidată în acest dosar. Pe de o parte, observatorii europeni au evaluat pozitiv organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din aprilie, recunoscându-le democratice şi legitime. Pe de altă parte, în Parlamentul European se aud şi voci antimoldoveneşti, probabil din solidaritate cu România, stat membru al UE, or probabil pentru a abate Chişinăul de la calea neutralităţii declarate de Moldova şi de la dubla integrare, în UE şi în CSI, scrie publicaţia rusă.

De asemenea, în interviul pentru Eho Moskvî şi RIA Novosti, Voronin a mai spus că tergiversarea soluţionării problemei transnistrene "reprezintă un mediu prielnic pentru alimentarea agresiunii româneşti". "Dacă nu ar exista această problemă transnistreană, dacă ţara ar fi fost integră din punct de vedere teritorial, toată această agresiune românească şi toate aceste acţiuni revoltătoare ale 'românilor' autohtoni demult ar înceta", a adăugat el.

Sciziunea definitivă a ţării va duce, mai degrabă, la "aruncarea" unei părţi ai acesteia în braţele României, iar Transnistria către un statut nedefinit, dar destul de avantajos din punct de vedere al dividendelor economice, comerciale şi politice, consideră publicaţia rusă.

Luând în considerare această perspectivă neatrăgătoare, evenimentele de la Chişinău au fost oportune susţinătorilor acesteia. Reglementarea transnistreană, care părea că s-a mişcat din punctul mort, în primăvară, după negocierile de la Moscova dintre Medvedev cu Voronin şi Smirnov, acum este din nou amânată. Tiraspolul a declarat, imediat după evenimentele din aprilie, că nu are ce să negocieze cu autorităţile moldovene. Iar Chişinăul afirmă că pe primul loc este stabilizarea situaţiei din ţară, abia apoi urmând continuarea procesului de reglementare, spune Rossiiskaia Gazeta.

Se pare, însă, că după "zdruncinările", prin care a trecut Moldova, acest proces trebuie început practic de la capăt, şi nu continuat. În orice caz va fi nevoie de discuţii îndelungate şi serioase. Se poate ajunge la o înţelegere reciproc avantajoasă doar prin dialog şi compromisuri, iar presiunile bazate pe principiul "totul sau nimic" nu vor da niciun rezultat, dacă, bineînţeles, părţile sunt interesate să ajungă la un rezultat, conchide publicaţia rusă.