MENIU

Băsescu a semnat decretul de rechemare a ambasadorului declarat persona non grata în Republica Moldova

Foto: romaninuk.net

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul privind rechemarea lui Filip Teodorescu, ambasadorul României în Republica Moldova, declarat pe 8 aprilie persona non grata de către autorităţile moldovene.

Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a revenit în ţară pe la punctul de trecere Albiţa la o zi după ce autorităţile de la Chişinău l-au declarat persona non grata.

Noul ambasadorul român propus pentru Chişinău, Mihnea Constantinescu, nu a primit încă acceptul autorităţilor de la Chişinău pentru a fi acreditat. Mihnea Constantinescu a fost nominalizat şi audiat în Parlament miercuri, 8 aprilie, după ce ambasadorul Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata de către autorităţile moldovene, care acuză România de implicare în comiterea unei lovituri de stat.

Ambasadorul român în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat pe 8 aprilie la sediul Ministerului de Externe din Chişinău, unde i s-a înmânat o notă prin care era informat că, din cauza "unor acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică", el şi ministrul-consilier Ioan Gaborean sunt declaraţi personae non gratae. Celor doi diplomaţi li s-a dat un termen de 24 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova. În plus, Republica Moldova a introdus regimul de vize pentru cetăţenii români începând de joi, 9 aprilie, de la ora 0:00.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, şi decretele privind acreditarea Danei Răduţă Matache în calitatea de ambasador al României în Regatul Suediei, a lui Mihai Ştefan Stuparu în calitatea de ambasador al României în Noua Zeelandă şi a lui Anton Păcureţu în calitatea de ambasador al României în Republica Bulgaria, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.