MENIU

Băsescu a luat un toiag din mulţime şi a declarat: Fermierii nu trebuie confundaţi cu minerii

Foto: bloombiz.ro

Băsescu a intrat în atmosfera ciobanilor, majoritari la protest, luând un toiag pe care l-a plimbat prin mulţime. "Fermierii nu trebuie confundaţi cu minerii. Ei au venit pentru că aşa au vrut, nu că i-a chemat cineva", a spus şeful statului.

"Am vrea şi noi, fermierii, să trăim bine", i-a atras atenţia unul dintre participanţii la protest. "Asta doresc pentru tot românul, să trăiască bine. De-asta şi pun la suflet şi alea rele care se întâmplă şi mă bucur de cele bune. Acum este un necaz", a răspuns Băsescu.

"La noi cel mai prost an e în fiecare an", a replicat un crescător de oi.

Alţi protestatari i-au atras atenţia preşedintelui că numai pentru agricultură nu există bani, în schimb pentru autostrăzi sau primării au existat fonduri. "Guvernul, în momentul de faţă, nu poate muta fonduri de la un minister la altul, pentru că nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Ştiu că aveţi greutăţi, încerc să vă ajut. În momentul de faţă, în bugetul Ministerului Agriculturii nu există bani", a încercat să explice Traian Băsescu.

De altfel, şeful statului a explicat că şi în agricultură s-au dat subvenţii, însă pentru crescătorii de animale, care de obicei iau banii la sfârşitul anului, nu au mai rămas fonduri la buget.

Preşedintele Traian Băsescu s-a mai plimbat printre oameni, ascultându-le păsurile, dar şi urările cu iz electoral. La un moment dat, şeful statului a atras atenţia asupra faptului că şi la Bruxelles sunt fermieri care protesteată în fiecare zi în faţă la Comisia Europeană.

În timp ce preşedintele se plimba prin mulţume, unii dintre protestatarii care stăteau pe margine şi se îmbulzeau să dea mâna cu el comentau valoarea extrem de mică a primei tranşe de subvenţii. "15 lei de oaie e o mizerie, dar le aducem aici pe toate şi să-şi ia dumnealor subvenţia", a spus un crescător de oi.

Alţii au ameninţat că vor scoate toate animalele în stradă, să blocheze şoselele, iar un altul că va face "un cârd de oi de la Giurgiu până la Arad". Alţi fiermieri, în schimb, au uitat de supărare şi tot ce doreau era să dea mâna cu preşedintele şi să-l salute.

Preşedintele a arătat totuşi că cei mai mulţi care au venit să protesteze în faţa Palatului Cotroceni aveau probleme reale, pentru că laptele şi carnea s-au vândut pe bani foarte puţini în acest an, astfel că fermierii nu îşi pot asigura necesarul de hrană pentru animale în această iarnă.

"Eu mi-am arătat disponibilitatea să discut cu Guvernul, cu Ministerul de Finanţe, cu CEC-ul, cu Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural, să găsim o soluţie pentru ca la subvenţia dată din bugetul de stat să se mai poată adăuga ceva în luna decembrie", a spus Băsescu.

Întrebat cine va discuta cu reprezentanţii crescătorilor de animale, Băsescu a opinat că probabil va veni Guvernul. "Eu mi-am asumat responsabilitatea ca oamenii ăştia să primească răspuns în cursul zilei de miercuri. Nu contează, sper să-l dea Guvernul, dar, dacă nu, eu voi veni să mă justific, pentru că este un angajament făcut", a spus Băsescu.

Crescătorii de animale au protestat pe 28 octombrie în Capitală, în faţa sediilor ministerelor Finanţelor, Agriculturii, dar şi la Palatul Cotroceni, fiind înregistrate şi incidente între protestatari şi jandarmi. Crescătorii de animale cer să fie achitate integral subvenţiile până la alegerile prezidenţiale.


Mai multe articole despre:
Băsescu mineri protest fermieri oi crescători