MENIU

Băsescu a criticat autorităţile locale din Miercurea Ciuc pentru neparticiparea la manifestările de Ziua Drapelului

Foto: RTV
Traian Băsescu: Am un mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici.

"Armata română nu a venit în Harghita cu tancuri şi rachete, ci a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de populaţia civilă", a declarat preşedintele României, care s-a arătat dezamăgit că autorităţile locale din Miercurea Ciuc nu au participat la manifestările de Ziua Drapelului.

"Am un mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici. Au încercat să convingă că este o demonstraţie de forţă, iar o sărbătoare, e o sărbătoare, în care armata română nu a venit cu brigadă, tancuri şi rachete ci pur şi simplu a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de populatia civilă. Cred că politicienii maghiari greşesc şi le spun în mod deschis prin presă pentru că nu am avut ocazia să le-o spun cu ocazia ceremoniei. Ei trebuie să ştie însă că de cate ori vor fi zile naţionale ale Ungariei, pe care ei le sarbatoresc, eu voi încerca să fiu aici din respect pentru ceeea ce ei respectă", a declarat Traian Băsescu la Miercurea Ciuc.

"Armata română nu a venit în Harghita cu tancuri şi rachete, ci a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de populaţia civilă", a mai declarat preşedintele României, la terminarea ceremoniei. 

În presa locală de limbă maghiară a apărut, în cursul săptămânii, un articol potrivit căruia autorităţile din Secuime nu se bucură de vizita lui Traian Băsescu. Raduly Robert Calman, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a afirmat că nu este interesat de vizita preşedintelui Traian Băsescu. "Totul are un sus şi un jos. Băsescu ne-a demonstrat anul trecut, pe 23 octombrie, că nu ai ce să aştepţi de la el. La toamnă îmi găsesc un alt candidat, că mi-au ajuns cinci ani", a afirmat Raduly Robert Calman, citat în presa locală.

Deputatul UDMR Korody Attila afirmase că dacă Traian Băsescu se duce în Secuime şi ia parte la o paradă militară, acesta nu face decât să atribuie o importanţă exagerată Armatei, "mai ales în condiţiile în care Ţinutul Secuiesc trece printr-un proces de militarizare şi numărul de efective ale Armatei şi Poliţiei este în creştere, iar acest lucru înseamnă colonizare conştientă. Atunci o vizită nu o pot considera decât ca pe ceva destinat umilirii şi jignirii maghiarimii din Secuime", a mai afirmat Korody Attila.

Preşedintele Traian Băsescu, alături de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară şi de alţi oficiali din MApN şi CSAT, a participat la Miercurea Ciuc, la ceremonialul militar de Ziua Drapelului Naţional, înmânând, cu această ocazie, Drapelul de Luptă Batalionului 435 Logistic Ciuc.