MENIU

Băsescu a cerut expertizarea filmului din campania electorală din 2004

<descriere>

Şeful statului a solicitat Institutului Naţional de Expertize Criminalistice un aviz de specialitate în privinţa integritatea filmului din campania electorală din toamna anului 2004, de la Ploieşti, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni dimineaţă o solicitare către Institutul Naţional de Expertize Criminalistice prin care cerea un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă imaginile din campania electorală din toamna anului 2004, de la Ploieşti, difuzate de ziarul „Gardianul” şi preluate de posturile TV, conţin urme de intervenţie tehnică în sensul modificării integrităţii.

Solicitarea a fost făcută în baza dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertize Criminalistice aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 441/C/1999, conform cărora:  \"La cererea birourilor notariale şi a instituţiilor publice şi private se pot întocmi avize de specialitate, cu aprobarea directorului Institutului sau a şefului laboratorului interjudeţean\".

Miercuri, singurul expert în materiale audio-video va primi solicitarea şefului statului urmând să înceapă analiza. Practic, această analiză nu se realizează în cadrul unui proces, civil sau penal, aşa cum prevăd expres normele şi nu poate fi numită expertiză, în adevăratul sens al cuvântului. Însă, analiza poate lămuri o serie de aspecte şi anume dacă există vreo intervenţie asupra acelei filmări. Foarte important este de menţionat şi faptul că o analiză corectă nu se poate realiza decât în prezenţa casetei originale, precum şi a camerei cu care s-a realizat filmarea. Or, până în prezent, presa a preluat imaginile cu incidentul de la Ploieşti de pe site-ul ziarului Gardianul şi, cel mai probabil, la acelaşi site va fi trimis şi expertul căruia preşedintele îi cere această analiză.

În lipsa unui proces sau a unei anchete, jurnaliştii de la Gardianul nu pot fi obligaţi în niciun fel să precizeze sursa acestui film şi nici să predea filmul în forma în care l-au primit. La fel, nici expertul nu poate fi constrâns să realizeze analiza. Rămâne de văzut care va fi modalitatea găsită de conducerea INEC pentru a repartiza această solicitare şi în cât timp vor veni primele impresii de la expertul ce va studia filmul de la Ploieşti.