MENIU

Baschet, play-off Divizia A: Scandal de arbitraj înaintea partidei decisive din derby-ul Ardealului, CSU Atlassib - U Mobitelco!

Foto: Clujeanul

Scandal în baschetul românesc, iar principalii vizaţi sunt arbitrii, la fel ca şi la fotbal. Dacă în liga lui Mitică fluieraşii sunt la un pas să fie dovediţi de justiţie că au călcat strâmb, la baschet lucrurile nu au ajuns aşa departe. Cel puţin din punct de vedere al justiţiei, pentru că şi în sala de baschet bănuielile asupra corectitudinii arbitrilor planează întotdeauna la meciurile decisive. O astfel de situaţie a apărut recent, înaintea partidei din play-off dintre CSU Sibiu şi U Mobitelco, când tabăra clujeană a luat foc din cauza faptului că arbitrul Stelian Bănică, un fluieraş din cauza căruia echipa clujeană s-a retras anul trecut din Cupa României, va conduce şi meciul al treilea dintre cele două grupări, cel decisiv. Bănică a fluierat şi prima partidă dintre cele două grupări, tot de la Sibiu, iar clujenii au acuzat maniera de arbitraj.

Arbitrajul constituie o problemă importantă şi în baschet, nu doar în fotbal. Astăzi se vor disputa partidele decisive din play-off, pentru calificarea în semifinalele Diviziei A,  dintre ELBA Timişoara - Energia Rovinari şi CSU Atlassib Sibiu - U Mobitelco, iar ultima dintre ele e stârnit deja un veritabil scandal, din cauza delegării lui Stelian Bănică printre arbitrii care vor conduce meciul. Arbitru de baschet cunoscut, acesta e însă privit de clujeni drept un fluieraş apropiat de gruparea sibiană. În plus anul trecut, U Mobitelco s-a retras din cauza acestui arbitru din Cupa României, iar după primul meci din play-off-ul de acum dintre cele două grupări, câştigat de gazde cu 96-91, clujenii au contestat vehement maniera de arbitraj a acestuia, acuzându-l că a favorizat-o pe Atlassib.

La toată situaţia existentă o parte din vină aparţine şi Federaţie, şi asta pentru simplul motiv că lucrurile ar fi putut sta altfel. Meciurile din faza aceasta a play-off-ului la baschet se dispută după sistemul cel mai bun din trei partide, iar pe 9 aprilie, când au fost traşi la sorţi arbitrii pentru această fază a competiţie, arbitrul Bănică a ieşit să arbitreze atât meciul al treilea (-dacă era necesar şi, după cum se observă, este-) dintre ELBA Timişoara - Energia Rovinari dar şi CSU Atlassib Sibiu - U Mobitelco.

Atât disputa ELBA Timişoara - Energia Rovinari cât şi CSU Atlassib Sibiu - U Mobitelco au ajuns în meciul al treilea, cel decisiv, iar Bănică ar fi trebuit să arbitreze ambele întâlniri. Meciul de la Sibiu era programat sâmbăta, iar partida de la Timişoara duminica. Cu un efort, arbitrul ar fi putut conduce cele două partide, doar că joi Federaţia a anunţat că partida dintre CSU Atlassib şi U Mobitelco a fost devansată pentru astăzi, la ora 17.00, cu doar o oră înainte de începerea partidei de la Timişoara. Era imposibil în noile condiţii ca Bănică să conducă ambele meciuri, iar Federaţia a anunţat că acesta va conduce partida de la Sibiu.

Decizia FRB i-a nemulţumit însă pe toţi, atât pe cei de la U Mobitelco, care sperau să scape de arbitru, considerat o piază rea pentru gruparea clujeană, cât şi pe cei de la Timişoara, care l-ar fi dorit!

"I-am recuzat pe Bănică şi pe Fumu. Regulamentul spune că la începutul sezonului putem recuza patru arbitri, dar noi ne-am făcut datoria şi am atras atenţia asupra celor doi. Pe Fumu l-au suspendat, dar ne va arbitra Bănică, Ciulin şi încă un arbitru, care va fi tras la sorţi (Alin Mircea Faur, n.red). Din păcate, noi am avut numai istorii neplăcute cu Bănică, din cauza lui ne-am retras din Cupa României", a declarat managerul lui U Mobitelco, Mircea Cristescu, pentru Clujeanul.

Punctul de vedere al managerului lui U Mobitelco nu este susţinut însă şi de preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, care a spus, pentru REALITATEA.NET, că gruparea clujeană nu a fost printre arbitrii recuzaţi de clujeni la începutul campionatului, cum prevede regulamentul, aşa că acuzaţiile sunt gratuite.

"Clujul degeaba protestează acum. Fiecare echipă are dreptul, conform regulamentului, să recuze patru arbitri la începutul campionatului, iar Băcilă nu a fost atunci recuzat de Mobitelco. Tot timpul există suspiciuni pe parcursul campionatului asupra arbitrilor. Băcilă trebuia să arbitreze iniţial şi partida dintre Timişoara şi Rovinari, şi cum meciul dintre Atlassib şi U Mobitelco a fost devansat, el a fost trimis să arbitreze la Sibiu, pentru că era primul meci din program. Cei de la Timişoara au protestat şi ei, au spus că de ce a fost schimbat? Tot timpul există suspiciuni legate de arbitri", a explicat Carmen Tocală, în exclusivitate, pentru REALITATEA.NET.

Singurul lucru care nu a fost lămurit clar de Federaţie e motivul pentru care partida de la Sibiu a fost devansată. Explicaţia oficială a fost aceea că partida va fi transmisă în direct de Telesport. După cum se observă, dacă arbitrul Bănică condus partida de la Timişoara, iar pentru disputa dintre Mobitelco şi Atlassib ar fi fost desemnat prin tragere la sorţi un alt arbitru, lucrurile ar fi fost mult mai liniştite, din toate punctele de vedere.

Rămâne de văzut ce va fi astăzi şi dacă tot acest scandal din partea clujenilor legat de arbitrul care va conduce partida decisivă cu Atlassib a fost întemeiat sau nu. Partida dintre CSU Atlassib Sibiu şi U Mobitelco se va disputa de la ora 17.00, iar meciul dintre ELBA Timişoara - Energia Rovinari va începe o oră mai târziu. Echipele care vor câştiga disputele se vor califica în semifinalele Diviziei A la baschet masculin.