MENIU

Barroso a primit o susţinere mai degrabă stânjenitoare pentru el, cea a euroscepticilor din PE

Foto: news.xinhuanet.com

Jose Manuel Barroso a obţinut luni seară o primă susţinere de principiu, mai degrabă stânjenitoare, pentru realegerea sa la conducerea CE, cea a conservatorilor eurosceptici din Parlamentul European.

Timp de trei zile, până miercuri, Barroso are de trecut un test delicat: este audiat de cele şapte grupuri politice din PE, care se vor pronunţa prin vot asupra candidaturii sale pentru un al doilea mandat.

Luni seară, el a început cu grupul "Conservatorilor şi reformiştilor europeni", format din 54 de membri din cei 736 aleşi în total. Acest grup eurosceptic este format din aleşi de dreapta britanici, polonezi şi cehi, care în iunie au ieşit din familia politică a lui Barroso, PPE.

Membrii grupului CRE nu se vor pronunţa asupra candidaturii lui Barroso decât mai târziu săptămâna aceasta, la Praga, dar liderul lor de grup, britanicul Timothy Kirkhope, a sugerat că Barroso a trecut testul cu succes. 

El a spus că aleşii eurosceptici au avut "o reacţie foarte pozitivă". "Părerea mea este că totul a mers foarte bine în această seară şi că el merită să fie reales", a subliniat britanicul.

Barroso s-a limitat la a spune că discuţia a fost "foarte constructivă"

Susţinerea probabilă a disidenţilor britanici, cehi şi polonezi este, din punct de vedere electoral, binevenită pentru Barroso, care se îndreaptă spre un vot dificil în PE, dar din punct de vedere politic este sensibilă. Înainte de discuţii, Barroso a spus că speră să obţină cât mai multe voturi din partea proeuropenilor din PE.

Înainte de discuţii, unul dintre membrii CRE, Michal Kaminski, a avertizat că formaţiunea sa nu va accepta "ca UE să adopte politici socialiste care ar spori dificultăţile pentru micile societăţi şi antreprenori". 

Barroso va discuta marţi cu PPE şi aleşii stângii comuniste, iar miercuri cu socialiştii, liberalii şi Verzii. Atitudinea socialiştilor şi liberalilor este considerată hotărâtoare pentru vot. Barroso este deja susţinut de Cei 27, dar are nevoie de aprobarea PE, unde familia sa politică nu are singură o majoritate suficientă şi trebuie să găsească aliaţi. 

După audierile de săptămâna aceasta, preşedinţii grupurilor politice vor decide joi dacă vor vota săptămâna viitoare, la 16 septembrie.