MENIU

Barack Obama, în show-ul lui Jay Leno: "Dacă vrei un prieten la Washington, ia-ţi un câine"

foto: nbc.com
Obama: Unul dintre lucrurile pe care încerc să le schimb este tiparul de la Washington, unde toată lumea caută pe altcineva pe care să dea vina

Preşedintele Barack Obama a apărut joi seară la emisiunea lui Jay Leno, adaptându-şi tonul de la glumă la serios, în funcţie de subiectele abordate de celebrul realizator al show-ului, cunoscut pentru ironiile sale acide.

În prima apariţie a unui preşedinte american în exerciţiu în emisiunea "The Tonight Show with Jay Leno," Obama a vorbit despre planurile sale economice şi şi-a exprimat susţinerea fermă faţă de secretarul trezoreriei, Timothy Geithner.

Purtând o cravată roşie şi o insignă cu drapelul american, preşedintele a spus că a fost şocat când a aflat că societatea de asigurări AIG a plătit prime uriaşe unor angajaţi, după ce a fost nevoită să apeleze la stat pentru a se salva. Însă preşedintele a renunţat destul de rapid la subiectele serioase şi a început să discute despre viaţa familiei la Casa Albă, confirmând că ea va avea un câine, care va sosi după turneul său în Europa, la începutul lunii aprilie. 

"Când ne vom întoarce, căţelul va fi acolo", a spus Obama, care a adăugat că fetele sale, Sasha şi Malia, nu sunt singurele care aşteaptă cu nerăbdare sosirea noului locatar. "Oamenii spun că, dacă vrei un prieten în Washington, trebuie să-ţi iei un câine", a glumit preşedintele. 

Pe un ton serios, Obama a spus că mulţi subestimează numărul mare de probleme cu care se confruntă secretarul trezoreriei, afectat de scandalul bonusurilor de la AIG. "Acest om nu se confruntă doar cu o criză a băncilor. Are pe cap cea mai gravă recesiune de la cea din anii '30. Are o industrie auto în pragul colapsului. Cred că face o treabă fantastică", a subliniat Obama. El a reiterat necesitatea salvării companiei AIG şi a spus că administraţia sa depune eforturi pentru a obţine înapoi banii reprezentaţi de prime. "Primele de la AIG constituie o problemă, dar problema mai mare este că trebuie să facem oamenii să înţeleagă că ce e de ajuns, e de ajuns", a explicat preşedintele. 

Republicanii au reacţionat imediat, reproşându-i lui Obama că şi-a făcut timp să apară la TV şi să glumească, în pofida scandalului legat de AIG şi a recesiunii care se agravează. "Ne confruntăm cu o criză, într-adevăr. Preşedintele are dreptate. El se duce la Los Angeles în seara aceasta la emisiunea lui Jay Leno", a declarat senatorul John Kyl, republican. 

În privinţa vieţii la Casa Albă, Obama a spus că a cumpărat un coş de baschet pentru terenul de sport, dar că, în acelaşi timp, exersează şi bowlingul. "Fac progrese în ceea ce priveşte bowlingul", a asigurat el.

Întrebat de Leno dacă cei care joacă baschet cu el îl lasă să câştige pentru că este preşedinte, Obama a replicat: "Nu văd de ce ar face aşa ceva, poate doar pentru că tipi înarmaţi de la Secret Service sunt în jur...". El a recunoscut că îi place să zboare cu Air Force One. "Cred că este destul de tare, dar fetele mele nu sunt impresionate", a spus el.

Mai multe articole despre:
Baschet Washington câine show Jay Leno Barack Obama