MENIU

Barack Obama: America se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 30 de ani

Foto: indexoncensorship.org

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri că populaţia trăieşte o "catastrofă" economică şi "opusul visului american", după scăderea puternică a PIB-ului, ceea ce dovedeşte, în opinia sa, urgenţa unui plan vast de relansare, transmite AFP.

"Este o catastrofă în curs de desfăşurare pentru familiile americane", a declarat Obama la Casa Albă, după ce noua valoare a Produsului Intern Brut a fost dată publicităţii.

"Este opusul visului american", a spus preşedintele, evocând mărturiile auzite în timpul campaniei de la americanii care şi-au pierdut locul de muncă sau locuinţa.

"Recesiunea se agravează, urgenţa cauzată de criza economică sporeşte. Am depăşit un nou prag ieri: cel mai mare număr de americani care primesc alocaţii de şomaj. Fiecare zi pare să aducă noi falimente, locuri de muncă pierdute şi vieţi bulversate. Am pierdut 2,6 milioane de locuri de muncă anul trecut, iar 2,8 milioane de persoane caută un serviciu cu normă întreagă, au nevoie de unul, dar au fost nevoiţi să se mulţumească numai cu unul cu jumătate de normă", a declarat Obama.

PIB-ul Statelor Unite s-a redus în cel de-al patrulea trimestru din 2008 cu 3,8%, cea mai mare scădere de la primul trimestru din 1982 (-6,4%), potrivit cifrelor oficiale date publicităţii vineri. PIB-ul a scăzut mai puţin decât fusese prevăzut, având în vedere că analiştii se aşteptau la o reducere cu 5,4%, însă este al doilea trimestru consecutiv de scădere, pentru prima oară din anii 1990-1991.

Americanii au nevoie de acţiuni imediate, a declarat Obama, care încearcă să convingă Congresul să adopte planul său de relansare, prin care intenţionează, printre altele, să salveze sau să creeze 3-4 miloane de locuri de muncă, potrivit administraţiei.

Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri o primă versiune a acestui plan, de 819 miliarde de dolari, care prevede reduceri fiscale, investiţii în lucrările publice, măsuri sociale şi ajutoare acordate guvernelor locale.

Senatul va examina săptămâna viitoare propria versiune a planului. Cele două camere ale Congresului, unde democraţii sunt majoritari, se vor reuni ulterior pentru a ajunge la un acord privind textul final. Obama doreşte ca planul să fie adoptat până la 16 februarie, pentru a-l putea semna şi pentru a fi implementat.

"Sper că vom putea continua să (obţinem mai mult sprijin - n.red.) în Senat", a declarat Obama despre plan, lăsând astfel deschisă posibilitatea unor negocieri cu republicanii. Aceştia au votat miercuri împotriva planului, în Camera Reprezentanţilor, în pofida eforturilor preşedintelui, care doreşte să beneficieze de un sprijin cât mai extins.

"Este însă un lucru pe care nu-l putem face: să amânăm lucrurile prea mult timp. Americanii se aşteaptă ca noi să acţionăm, iar acesta este exact lucru pe care intenţionez să-l fac ca preşedinte al Statelor Unite", a conchis Barack Obama.
Mai multe articole despre:
SUA PIB Barack Obama recesiune criză economică