MENIU

Barack Obama a vorbit în faţa Congresului despre reforma sistemului de sănătate

foto: Wikipedia

Moment de răscruce pentru mandatul preşedintelui american, Barack Obama. Liderul de la Casa Albă a prezentat în faţa Congresului american planurile administraţiei privind o radicală şi controversată reformare a sistemului american de sănătate publică - una din principalele promisiuni electorale ale lui Barack Obama.

Timp de 45 de minute, preşedintele Obama a încercat să convingă milioane de americani sceptici să susţină reforma sistemului de sănătate. A fost unul dintre cele mai importante şi mai puternice discursuri ale preşedintelui Obama de la preluarea puterii, spun analiştii politici. Şeful statului se află într-un moment de răscruce iar reuşita sau eşecul reformei sistemului de sanatate va marca restul preşedintiei sale.

Discursul lui Obama vine după opt luni de dezbateri aprinse în Congresul american, dar şi în sfera publică. Un sondaj realizat de Associated press arată că peste 52% dintre americani nu sunt de acord cu propunerile preşedintelui, pe care le consideră prea costisitoare pentru plătitorii de taxe deja afectaţi de criza economică. Planul lui Obama va costa 900 de miliarde de dolari în următorii 10 ani şi propune crearea unui program de asigurări publice astfel încât toţi americanii să aibă access la serviciile de sănătate.

În prezent, aproape 47 de miloane de americani nu au asigurare medicală. În fiecare zi 14.000 de oameni îşi pierd asigurarea de sănătate. Criticii l-au acuzat pe Obama de propagandă socialistă şi susţin că acest program public va falimenta companiile de asigurări private. Acestea decid, în prezent, costul poliţelor de asigurare, dar şi procedurile medicale pe care le acoperă.

Mai multe articole despre:
sănătate reforma congres asigurări Barack Obama