MENIU

Bank of Cyprus cumpără 10% din Banca Transilvania. Ciorcilă: Nu vindem banca

Grupul cipriot a devenit cel de-al doilea acţionar al Băncii Transilvania

Bank of Cyprus, cel mai mare grup financiar cipriot după active, a luat miercuri prin surprindere piaţa, anunţând achiziţia unui pachet de 9,7% din titlurile Băncii Transilvania prin mai multe tranzacţii realizate pe Bursa de Valori Bucureşti, în valoare totală de 58 milioane de euro.

Grupul cipriot a devenit astfel cel de-al doilea acţionar al Băncii Transilvania, după BERD, care are o participaţie de aproape 15%. Preţul plătit de Bank of Cyprus evaluează Banca Transilvania la aproape 600 milioane de euro. Am aflat azi (miercuri- n.red. ) de această intrare în acţionariat. Până acum credeam că tranzacţiile mari de pe Bursă din ultimele luni au fost făcute de două fonduri mari de investiţii. Nu am discutat cu Bank of Cyprus despre vânzarea unor pachete şi nu am primit nicio ofertă de la ei în acest sens”, a precizat, pentru Business Standard, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania. Ciorcilă, care este cel mai important acţionar persoană fizică al Băncii Transilvania, controlând 5% din acţiuni, spune că fondatorii băncii nu negociază în prezent cu nimeni vânzarea băncii.

“După anunţul prin care s-a făcut publică intrarea în acţionariat, am luat legătură cu Bank of Cyprus pentru a stabili o întâlnire în perioada următoare, lucru care ni se pare normal, având în vedere mărimea pachetului pe care îl deţine, dar şi faptul că noi am mai colaborat înainte pe alte proiecte”, spune Ciorcilă. Potrivit acestuia, BERD, acţionarul principal, cu o participaţie de aproape 15%, are drept de vot în cazul vânzării, putându-se opune dacă nu este de acord cu investitorul care ar dori să preia controlul Băncii Transilvania. “Noi avem şi o situaţie mai specială, în statut fiind trecute anumite clauze preferenţiale şi oricine cumpără acţiuni intră sub incidenţa acestor reguli”, a menţionat Ciorcilă.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
acţiuni BERD Banca Transilvania Bank of Cyprus