MENIU

Banii UE necheltuiţi pentru redresarea economică pot fi daţi pentru proiecte de eficienţă energetică

Foto: selectproperty.com

Fondurile nefolosite pentru planul european de redresare economică ar putea fi folosite pentru proiecte de eficienţă energetică şi energii regenerabile, potrivit unui acord politic agreat, dar care mai are nevoie de acordul Parlamentului European şi al Consiliului de Miniştri.

Programul european de redresare economică va aloca 3,98 miliarde euro pentru proiecte energetice în domenii precum  infrastructura de gaz şi electricitate, proiecte de energie eoliană offshore şi proiecte de captare şi depozitare a carbonului.

Membrii Parlamentului European şi Cehia, care asigură în prezent preşedinţia UE, au căzut de acord cu privire la monitorizarea implementării acestui program de către Comisia Europeană.

Astfel, CE va trebui să publice anual un raport despre proiecte şi o propunere de buget pentru anul următor. Dacă raportul din martie 2010 va identifica "riscuri serioase în implementarea proiectelor prioritare", CE va trebui să propună proiecte noi în domeniul energiei, se mai arată în document. Decizia ar urma să fie prezentată în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 4-7 mai.