MENIU

Băncile se împrumută prin Bursă pentru a face rost de lichidităţi

Foto: Realitatea TV

Băncile recurg la măsuri neobişnuite pentru piaţa românească pînă acum câteva luni, din cauza foamei de bani. Se împrumută de la investitori, prin intermediul Bursei de Valori. Cu banii împrumutaţi, băncile oferă mai departe credite populaţiei şi agenţilor economici.

Până la apariţia crizei financiare, băncile obţineau foarte uşor împrumuturi între ele: fie de la băncile-mamă din străinătate, fie între ele pe piaţa românească. Problema era doar la ce dobândă. Dar, în principiu, obţineau fonduri foarte uşor. Acum apelează şi la piaţa de capital. Băncile lansează emisiuni de obligaţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti, adică se împrumută de bani de la investitorii care intră pe Bursă. Apoi, îi rambursează la scadenţă, cu o dobândă mare. Investitorii câştigă mai mult decât dacă şi-ar investi banii în depozite bancare. Apelând la această formă de împrumut, băncile aşteaptă mai mult timp până intră în posesia fondurilor şi au costuri mai mari. Toate acestea vor avea influenţă, în final, şi asupra clienţilor lor, care vor lua credite mai scumpe.

Anul acesta, deocamdată, Procredit Bank, fosta MIRO Bank, lansează o emisiune de obligaţiuni pentru a face rost de bani, pentru a putea credita mai departe IMM-urile şi populaţia.

"Am primit acceptul de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi suntem din punct de vedere tehnic gata pentru piaţa de capital. Avem la dispoziţie exact un an de acum încolo, în care putem practic atrage investitorii", a precizat Gian Marco Felice, Preşedintele ProCredit Bank.

Cu doi-trei ani în urmă şi alte bănci au lansat emisiuni de obligaţiuni. Acum, acestea se tranzacţionează la Bursă. 

"În momentul de faţă, sunt tranzacţionabile la bursă obligaţiunile corporative emise de instituţii financiare internaţionale, BEI, BERD, dar şi obligaţiuni emise de bănci înregistrate în România. Banca Comercială, Banca Carpatica şi BRD",  a declarat Stere Farmache,  Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru a-şi completa necesarul de lichiditate, băncile au mărit de două luni dobânzile la economiile atrase, sub formă de depozite, de la populaţie şi agenţii economici. Mărirea este de 3-4 puncte procentuale şi la lei, şi la Euro. 

Mai multe articole despre:
bănci obligaţiuni împrumut bursă