MENIU

Băncile încep să scadă dobânzile la depozitele în lei şi euro

Foto: RTV

După ce şi-au ademenit clienţii cu dobânzi mari la depozite, băncile fac un pas înapoi. Dobânzile au început să scadă: o măsură necesară, spun analiştii, ţinând cont de creşterile exagerate din ultima vreme. Astfel că băncile importante au trecut la ajustări.

Lipsa banilor i-a făcut pe bancheri să promită marea cu sarea, iar numărul clienţilor ademeniţi s-a dovedit a fi foarte mare. Asfel că instituţiile de credit au trecut la o reaşezare a pieţei. Cele mai importante bănci au redus dobânzile la depozitele în valută.

Astfel, Banca Transilvania a mers pe o scădere de 0,5 procente atât la economiile în lei, cât şi la cele în euro, iar BRD, a doua bancă a ţării, a tăiat dobânzile pentru depozitele la termen în euro tot cu 0,5%.

Concret, pentru un depozit la termen de 5.000 de euro, cu o dobândă de 7,25%, câştigul ar fi fost de 362 de euro. După ajustarea la 7% însă, câştigul clientului este de doar 350 de euro. Să luăm un exemplu şi la depozitele în lei. Pentru suma de 5.000 de lei cu dobânda la trei luni de 14,5%, câştigul era de 725 de lei, iar acum este cu 13 lei mai mic. Analiştii sunt de părere că tot mai multe bănci vor scădea dobânzile la depozite în viitorul apropiat.

Mai multe articole despre:
bănci scădere dobânzi brd Banca Transilvania