MENIU

Băncile franceze acceptă sistemul bonus-malus, pe care Sarkozy vrea să-l promoveze în G20

Foto: internet-general.info

Băncile franceze s-au angajat să adopte un sistem de bonus-malus, care presupune penalizarea traderilor ce provoacă pierderi, în condiţiile în care Nicolas Sarkozy vrea ca acest sistem să stea la baza unei iniţiative a Franţei la reuniunea G20 de la Pittsburgh, din septembrie.

Astfel, băncile franceze s-au angajat "la o întărire a guvernanţei, a transparenţei" şi la "introducerea unui sistem de bonus-malus", astfel încât salariaţii să fie asociaţi nu doar la profit, ci şi la pierderile suferite de băncile la care lucrează, a declarat marţi preşedintele Federaţiei Bancare Franceze, Baudouin Prot, la finalul unei reuniuni cu Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

Anterior, în faţa bancherilor reuniţi la Palatul Elysée pentru a şaptea oară în ultimul an, Sarkozy a declarat că vrea "mai multă transparenţă, mai mult control, mai multă responsabilitate", adăugând că doreşte ca "acţiunile iresponsabile să poată fi sancţionate".

Şeful asociaţiei bancherilor a precizat că, de acum, autorităţile de supraveghere şi băncile vor fi informate asupra valorii şi metodei de calcul a remuneraţiilor variabile ale traderilor, primele vizate de sistemul de bonus-malus.

Totuşi, Baudouin Prot a subliniat că introducerea acestei reglementări într-o singură ţară este dificilă, băncile franceze temându-se că o iniţiativă izolată a Franţei le va penaliza în faţa concurenţei străine. 

Autorităţile de reglementare din Germania şi Franţa au avut şi ele în vedere introducerea unui sistem "malus", care să-i oblige pe salariaţi să ramburseze bonusurile încasate dacă operaţiunile pe care le-au derulat au generat pierderi.

Nicolas Sarkozy nu şi-a ascuns, însă, ambiţia de a prezenta la summit-ul G20 de la Pittsburgh, din 24-25 septembrie, sistemul adoptat de băncile franceze sub forma unei iniţiative a Franţei în materie de reglementare financiară internaţională.

Subiectul bonusurilor încasate de traderii băncilor a reintrat, de altfel, în actualitate în Franţa la începutul lui august, când presa a relatat că cea mai mare bancă franceză, BNP Paribas, care a primit ajutoare de stat de 5,1 miliarde euro, a prevăzut un buget de 1 miliard de euro pentru bonusuri acordate personalului. În martie, o altă bancă franceză, Natixis, a acordat traderilor săi bonusuri în valoare de 70 milioane euro.

Or, Sarkozy a avertizat că nu vrea să existe vreo suspiciune în legătură cu utilizarea fondurilor publice şi a subliniat că statul a ajutat băncile "pentru ca acestea să susţină firmele şi să dea împrumuturi persoanelor fizice, nu ca să facă speculaţii".

BNP Paribas a indicat că a înţeles mesajul, anunţând că va reduce cu 50%, la 500 milioane euro, suma prevăzută iniţial pentru bonusuri, potrivit publicaţiei Les Echos.

Mai multe articole despre:
G20 Nicolas Sarkozy trader