MENIU

Bancherii se aşteaptă la scăderea dobânzilor la creditele în lei

Foto: cotidianul.ro

Cei care doresc să obţină un credit au şi ei o mare dilemă: în ce monedă se vor împrumuta. Dacă alegeţi euro, sfatul bancherilor este să nu vă aşteptaţi la o ieftinire a creditelor şi să nu uitaţi de devalorizarea leului. În schimb, s-ar putea ieftini împrumuturile în lei, dacă Banca Naţională reduce în perioada următoare dobânda cheie şi rezervele minime obligatorii.

Cu toate că BCE a redus dobânda cheie, bancherii români spun că anul acesta nu vom vedea ieftiniri foarte mari la creditele în euro. Ei sunt însă de altă părere atunci când vine vorba despre creditele în lei.

"Dobânzile în lei pot scădea anul acesta, iar în a doua parte a anului vom vedea o scădere destul de importantă astfel încât presiunea pe debitori să fie mai mică în ceea ce priveşte creditele în lei", a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă comercială.

Bancherii se aşteaptă ca, în perioada următoare, Banca Naţională să dea drumul, pe piaţă, unor sume mai mari în lei şi să reducă dobânda de politică monetară. Pentru cine doreşte un credit în euro, veştile nu sunt încurajatoare. Acestea nu se vor ieftini, în primul rând pentru că băncile se împrumută tot mai scump.

"Chiar dacă vom vedea promoţii, probabil că 2009 va fi anul în care creditarea va fi mai mult în lei decât în valută", este de părere Lucian Anghel, economist-şef bancă comercială.

Cel mai optimist scenariu al bancherilor ar fi ca dobânzile creditelor în euro să stagneze, dar pe fondul deprecierii leului, ceea ce înseamnă că un client oricum scoate mai mulţi bani din buzunar.

Mai multe articole despre:
bănci euro dobândă credite lei