MENIU

Bancherii cer BNR măsuri prin care clienţii să-şi poată reeşalona rata

Foto: RTV

Pentru prima dată bancherii recunosc: clientul nostru, stăpânul nostru! După ce i-au strâns cu uşa pentru a-şi plăti datoriile, reprezentanţii instituţiilor financiare încearcă acum să-i ajute pe cei care nu-şi mai pot achita restanţele. Bancherii cer Băncii Naţionale măsuri prin care clienţii să-şi poată reeşalona rata şi să fie executaţi silit după şase luni de la neplata ultimei rate.

Din cauza ratelor tot mai mari, mulţi clienţi nu-şi mai pot achita datoriile. Reeşalonarea este una dintre soluţii, spun bancherii. Pentru cei care au deja restanţe, reprezentanţii pieţei bancare cer păsuirea.

Bancherii mai solicită şi o serie de facilităţi de la BNR pentru a folosi cât mai multe fonduri pentru creditare. Măsurile vor fi discutate cu reprezentanţii Băncii Naţionale pentru a fi aprobate. Până atunci, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat de înţeles că nu va reduce prea curând rezervele minime obligatorii şi dobânda de politică monetară, aşa cum se doreşte.

Astfel de decizii, spune Isărescu, ar putea crea dezechilibre pe piaţă iar leul ar putea scădea şi mai mult. Guvernatorul îndeamnă însă băncile să-şi facă rezerve pentru zile negre. Adică să-şi facă portofolii de titluri de stat, instrumente prin care pot face rost de bani de la BNR, în condiţii de criză de lichiditate.

Guvernatorul BNR a mai spus că un împrumut de 6,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană ar fi benefic pentru România, dar că, înainte de a face acest pas, autorităţile trebuie să stabilească pentru ce vor fi folosiţi banii şi mai ales cât costă un astfel de credit.

Mai multe articole despre:
datorii bancheri credit rate datornici clienţi