MENIU

Banca Naţională a României are o nouă conducere. Bogdan Olteanu a fost ales viceguvernator

Foto: tmctv.ro
Numirea liberalului Bogdan Olteanu în funcţia de viceguvernator al BNR a provocat un val de critici dure în Parlament

Plenul celor două Camere ale Parlamentului a validat joi, cu 251 de voturi pentru şi 42 de voturi împotrivă, conducerea Băncii Naţionale a României pe un mandat de cinci ani.

În funcţia de preşedinte al BNR şi guvernator rămâne Mugur Isărescu. Din noua conducere mai fac parte: Florin Georgescu (viceguvernator al BNR, membru al CA), Bogdan Olteanu (viceguvernator al BNR, membru al CA), Cristian Popa, Dinu Marin, Nicolae Dănilă, Virgil Stoenescu, Agnes Nagy şi Napoleon Pop (membri ai CA).

"Vom face ceea ce trebuie ca să îndeplinim obiectivul ca în 2014-2015 România să treacă la moneda unică europeană. Vă mulţumim pentru încrederea acordată", a declarat Mugur Isărescu în Parlament.

Mugur Isărescu este guvernatorul Băncii Naţionale a României din 1990.

Citeşte şi

Bogdan Olteanu, criticat de presă pentru ambiţiile sale nesusţinute de experienţă

Şedinţă cu scandal: Numirea liberalului Bogdan Olteanu în funcţia de viceguvernator al BNR a provocat un val de critici dure în Parlament

După ce au decis să iasă din sală în momentul în care liberalul Eugen Nicolăescu a citit moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Boc II, deputaţii şi senatorii PD-L s-a întors în plenul Parlamentul pentru validarea Consiliului Administrativ al BNR. În sala de şedinţă au fost prezenţi şi candidaţii pentru CA al BNR, după ce au aşteptat pe holurile Parlamentului mai bine de  două ore, cât au durat disputele dintre grupurile parlamentare.

În timpul dezbaterilor, senatorul PD-L Radu F. Alexandru a criticat propunerea ca liberalul Bogdan Olteanu să fie viceguvernator BNR, apreciind că nu are pregătirea necesară şi le-a cerut parlamentarilor să "refuze" un vot "care nu face decât să arunce într-o grea încercare BNR".

Radu F. Alexandru  a spus că în timp ce se vorbeşte de competenţă şi de criterii de valoare ca singurul criteriu pentru ca cineva să acceadă într-un post, iar liberalii reclamă un guvern de tehnocraţi, este propus în CA al BNR o persoană fără pregătirea necesară. "(...) ne asumăm o culpă, nu ca martori, ci ca complici la o eroare", a spus senatorul PD-L.

Radu F. Alexandru a susţinut că în această perioadă de criză, funcţionarea "echilibrată" a BNR este mai importantă ca oricând şi le-a cerut parlamentarilor să refuze "acest vot care nu face decât să arunce într-o grea încercare BNR".

Liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader a propus ca procedura de vot să fie o listă comună, cu excepţia lui Bogdan Olteanu, care alături de propunerea PD-L pentru postul de vicegurnator - Lucian Croitoru- să se afle pe o altă listă.

Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a respins această propunere de votare este "în afara regulamentului". 

Drept urmare, votare pentru conducerea BNR a fost făcută cu bile, aşa cum a cerut opoziţia. 

Mai multe articole despre:
parlament BNR deputaţi vot conducere Mugur Isărescu