MENIU

Banca Mondială prevede o ajustare mai lentă a deficitului extern al României, la 8,4% din PIB în 2009

Foto: shutterstock.com

Banca Mondială s-a aliniat prognozei celorlalte instituţii internaţionale privind evoluţia economiei româneşti din acest an, anticipând o contracţie a produsului intern brut cu 4% în acest an, dar prevede o ajustare mai lentă a deficitului de cont curent, la 8,4% din PIB în acest an şi 7,5% în 2010.

Într-un raport publicat luni, Banca Mondială a prezentat estimările legate de evoluţia economiilor în curs de dezvoltare din lume până în 2011. Pentru România, instituţia prevede o contracţie a economiei cu 4% în acest an, nivel identic celui estimat de Comisia Europeană şi BERD şi similar celui prognozat de FMI, şi o revenire pe creştere din 2010, an pentru care anticipează un uşor avans al PIB, de 0,5%. Pentru 2011, Banca Mondială estimează o creştere a economiei româneşti cu 2,5%.

În primul trimestru al acestui an, economia românească s-a contractat cu 6,2% faţă de acelaşi interval din 2008, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică, declinul fiind mai mare decât estimau experţii. De altfel, după publicarea datelor, FMI a dat de înţeles că ar putea revizui în scădere estimarea pentru evoluţia economiei româneşti din acest an, iar economiştii unor bănci internaţionale au publicat estimări revizuite în scădere pentru 2009, mergând până la o contracţie a PIB de 7,1%, în cazul ING Bank.

Din grupul de state est-europene şi din Asia Centrală cu care economia românească este comparată, doar ţările baltice, Rusia, Armenia şi Turcia ar urma să înregistreze recesiuni mai grave în acest an, potrivit proiecţiilor Băncii Mondiale.
Mai multe articole despre:
România prognoza deficit bugetar contracţie