MENIU

Băieţelul dispărut în staţiunea Rânca a murit de frig, potrivit expertizei medico-legale

Foto: RTV
Costi Velcev, băieţelul dispărut la Rânca, a fost răpus de frig

Costi Velcev, băieţelul dispărut în staţiunea Rânca, a murit de frig. Conform expertizei medico-legale, muşcăturile de animale nu au reprezentat cauza decesului.

În aceste condiţii se pune întrebarea dacă băiatul nu ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire, dacă ar fi fost mobilizaţi de prima dată mai mulţi căutători. În prima zi, la căutări au participat 25 de oameni, iar trei zile mai târziu numărul acestora a ajuns la 200.

Zeci de poliţişti şi salvamontişti au împânzit zona în prima noapte de căutări. Numărul lor a crescut în următoarele zile. "Pe 24 iulie, la căutări, au participat 20 de jandarmi şi 80 de poliţişti, iar pe 25 iulie căutările au fost efectuate de 95 de poliţişti, 30 de jandarmi, cinci poliţişti comunitari, 25 de pădurari, 20 de agenţi de pază, 11 salvamontişti şi patru câini de căutări", a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Gorj, Romina Dochian.

Singur, fără haine groase si hrană, copilul nu a rezistat prea mult. "La 8-10 grade pe parcursul a două-trei nopţi şi nemâncat, poate fi fatal pentru un copil sănătos", a explicat medicul UPU, Ramona Oprea.

"Conform concluziilor raportului medico-legal, a rezultat că moartea copilului a fost violentă fiind cel mai probabil consecinţa refrigeraţiei. Muşcăturile de animale s-au produs după două-trei zile de la deces", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului Gorj, Cristina Ciobanu.

Poliţiştii au spus că au făcut tot ce le-a stat în putinţă, deşi teoretic echipele de căutare au scotocit inclusiv zona în care ulterior un localnic a descoperit cadavrul. "În total, la activităţile de căutare au participat peste 700 de persoane. În 26 iulie, elicopterul cu termodetectare a fost ridicat conform dispoziţiilor în vigoare", a spus Romina Dochian.