MENIU

BAE Systems, grupul suspectat că a dat mită inclusiv în România, a refuzat o înţelegere cu justiţia britanică

Foto: international-yacht-designers.com

Grupul britanic a respins o ofertă a organismului anticorupţie britanic de a plăti 330 de milioane de euro, sumă în schimbul căreia autorităţile ar fi pus capăt anchetei privind faptele de corupţie din străinătate ale companiei.

Grupul britanic BAE Systems, suspectat că a dat mită inclusiv în România, a respins o ofertă a organismului anticorupţie britanic de a plăti 330 de milioane de euro, sumă în schimbul căreia autorităţile ar fi pus capăt anchetei privind faptele de corupţie din străinătate ale companiei.

"Directorii BAE Systems au respins o oferă de reglementare amiabilă în valoare de 300 de lire sterline în cadrul anchetei desfăşurate de Oficiul britanic pentru fraude financiare (SFO), după ce au fost avertizaţi că s-ar putea expune ei înşişi la urmăriri judiciare în civil pentru folosirea neadecvată a fondurilor acţionarilor", afirmă săptămânalul britanic The Sunday Times, citat de AFP.

La rândul său, Sunday Telegraph a aflat că Serious Fraud Office (SFO) ar fi menţionat o amendă de 200 până la 300 de milioane de lire, ceea ce este mult peste sumele pe care grupul britanic ar fi fost dispus să le vireze. Potrivit publicaţiilor britanice, BAE Systems ar fi fost dispus să plătească în jur de 20 de milioane de lire.

SFO a anunţat joi că a cerut procurorului general, care este principalul consilier juridic al Guvernului britanic, să trimită BAE Systems în justiţie pentru fapte de corupţie comise în străinătate. Această decizie vine la capătul a şase ani de investigaţii desfăşurate asupra activităţilor grupului în Africa şi Europa de Est, inclusiv în România.

După respingerea ofertei de înţelegere amiabilă, grupul din domeniul armamentului doreşte noi negocieri cu SFO pentru a evita un lung proces cu deznodământ incert. În afară de nivelul amendei, cele două părţi trebuie să mai cadă de acord şi asupra termenilor de recunoaştere a vinovăţiei, pentru că, relevă Sunday Telegraph, "a pleda vinovat pentru acuzaţii de corupţie va penaliza capacitatea BAE de a obţine contracte în străinătate".

Societăţile care au trecut prin astfel de experienţe nu au mai avut voie să concureze pentru obţinerea de contracte în Uniunea Europeană, iar Statele Unite dispun, de asemenea, de puteri discreţionare pentru a împiedica unele contracte, scrie Sunday Telegraph, în opinia căruia soluţia ar putea fi plata unei amenzi fără recunoaşterea responsabilităţii, ca în Statele Unite.

Sunday Times şi The Observer scriu că liderii BAE ar fi dispuşi să recunoască acuzaţii mai uşoare, de exemplu delicte comise de agenţi şi intermediari.

La rândul său, The Independent on Sunday afirmă că Departamentul american al Justiţiei vrea să afle dacă afacerile investigate de SFO încalcă reglementările americane privind corupţia, iar cele două agenţii au făcut deja un schimb informal de informaţii în acest sens.

SFO a examinat, printre altele, un contract de 116 milioane de lire obţinut de BAE pentru întreţinerea şi modernizarea a două fregate britanice vândute României în 2003. Au existat acuzaţii că un politician român neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire în legătură cu tranzacţia, scria în 2007 săptămânalul britanic The Observer.