MENIU

Avocatul Dancu, despre înregistrarea Degeratu-Hayssam: Procurorul a greşit părăsind biroul şi lăsându-i pe cei doi într-o discuţie privată

Foto: NewsIn

Avocatul Cătălin Dancu a declarat în cadrul emisiunii Ora de Foc de la Realitatea TV că procurorul de caz ar fi trebuit să participe la întâlnirea dintre Constantin Degeratu şi Omar Hayssam. Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară că "procurorul a ieşit din birou pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României".

"Legea 51/1991, care reglementează textul privind siguranţa naţională a României, precizează în mod expres că orice persoană aflată în strare de arest sau reţinută poate să furnizeze informaţii pe care să le comunice organelor de urmărire penală când informaţiile sale privesc săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu siguranţa naţională. Un om arestat anunţă procurorul de caz că doreşte să furnizeze informaţii. Atunci, procurorul, printr-o notă informativă trimisă procurorului său ierarhic superior, îl înştiinţează de toate acestea. Cei doi anunţă o persoană din structurile cu atribuţii legate de siguranţa naţională, îl aduce la sediul Parchetului şi, numai în prezenta procurorului de caz, persoana arestată urmează să facă dezvăluirile în legătură cu siguranţa naţională", a spus Dancu.

Avocatul mai subliniază că legea stabileşte care sunt informaţiile care prin conţinutul lor aduc atingere siguranţei naţionale.

"Procurorul ar fi putut să înţeleagă, din întâlnirile cu personajul care face obiectul anchetei, dacă natura informaţiilor este cea prevăzute în art. 3. Cum prespupun că domnul Hayssam a dorit o discuţie numai cu un reprezentat înalt în materie de securitate naţională, procurorul a greşit părăsind biroul şi lăsându-i pe cei doi într-o discuţie privată", a mai spus Dancu.

Faptul că această convorbire privată a fost înregistrată fără mandatul unui judecător sau fără sesizarea din oficiu a procurorului general de caz, reflectă caracterul ilegal al înregistrării, a mai arătat avocatul Dancu.

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la întâlnirea cu Grupul de Dialog Social că înregistrarea Degeratu-Hayssam, apărută în presă, este ilegală. Băsescu susţine că trebuia să fie o discuţie secretă şi că nu a existat niciun mandat de ascultare. Citeşte mai mult