MENIU

Avioanele de spionaj fără pilot devin ecologice

Avionul teleghidat Ion Tiger
Avionul Ion Tiger

Avioanele de spionaj automatizate vor folosi în viitor energii alternative pentru a rămâne ascunse şi pentru a zbura un timp mai îndelungat. Asemenea avioane teleghidate şi-ar putea găsi o folosinţă şi în domeniul civil, pentru monitorizarea Pământului şi a mediului.

Armata lansează din ce în ce mai multe vehicule aeriene fără piloţi, folosindu-le în avangardă pentru detectarea ţintelor şi a posibilelor ameninţări, mai ales dacă misiunile sunt prea periculoase pentru avioanele cu piloţi.

Problema cu folosirea motoarelor cu combustie internă, pentru avioanele de spionaj, este că sunt prea zgomotoase.  „Gândiţi-vă la un moto-ferăstrău sau o maşină de tuns iarba; se aud foarte tare”, a declarat Karen Swider-Lyons, director la Departamentul de Energie Alternativă de la Naval Research Laboratory din Washington.

Acum oamenii de ştiinţă dezvoltă un nou avion teleghidat care foloseşte energie alternativă. Pila de combustie pe bază de hidrogen care propulsează avionul „Ion Tiger” îl va ajuta să zboare mai departe şi să care greutăţi mai mari şi în acelaşi timp să rămână ascuns, cu ajutorul zgomotului redus şi emisiilor scăzute de căldură şi gaze.

„La avioane de acest tip avem nevoie de pile de combustie mic, de 500 de waţi”, a explicat Swider-Lyons. „Este dificil să obţinem pile de combustie construite special pentru acest program, aşa că încercăm să folosim tehnologia deja existentă din industria auto”.

Primul test al lui „Ion Tiger” din octombrie a depăşit cu mult orice proiect pe bază baterii, zburând fără întrerupere timp de 23 de ore şi 17 minute.

Mai multe articole despre:
avion pilot ecologic hidrogen