MENIU

Autorităţile vor achiziţiona materiale medicale pentru tratamentul gripei cu tulpină porcină

Foto: newsoftheworld.co.uk

Autorităţile vor achiziţiona materiale medicale necesare în cazul apariţiei unui focar de gripă umană cu tulpină porcină, cum ar fi aparatura de ventilaţie, astfel încât fiecare persoană infectată să beneficieze de tratament corespunzător, a declarat ministrul Dan Nica.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, privind măsurile de prevenire a intrării virusului gripal cu tulpină porcină în ţară.
Cu acelaşi prilej, coordatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a atras atenţia personalului medical să dezinfecteze toate ambulanţele după fiecare caz transportat ce prezintă simptome ale gripei cu virus porcin, cum ar fi febra şi tusea.

"Trebuie păstrată o igienă foarte riguroasă în ambulanţă şi trebuie folosite măşti, mai ales pentru pacienţi", a precizat Arafat. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a avertizat că problema este cu atât mai serioasă cu cât, după cazurile din Mexic şi SUA, a fost confirmată şi prima îmbolnăvire în Europa. 

Potrivit lui Bazac, momentan, stocul de antivirale existent este suficient. Persoanele suspecte de îmbolnăvirea cu gripă porcină vor fi internate la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş şi se vor lua măsurile de izolare, a mai anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a stabilit paşii ce trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile de internare la apariţia unor cazuri suspecte. Astfel, spitalele de boli infecţioase din centrele universitare vor primi antivirale şi substanţe dezinfectante, prin scoaterea acestora din rezerva ministerului.