MENIU

Primele avioane de luptă F-16 ce vor fi folosite la pregătirea piloților ucraineni au ajuns în România - Cine le-a trimis

Avioane F-16/ Arhivă foto

Ţările de Jos au trimis, marţi, în România primele lor cinci avioane de luptă F-16 pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. 

Ţările de Jos vor livra în total între 12 şi 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de formare F-16 din România, care va fi deschis în curând, a afirmat Ministerul olandez al Apărării, informează Reuters preluat de Agerpres.

La finalul lunii octombrie, Olanda anunța că va trimite în România avioane F-16 care să fie la dispoziția Ucrainei.

"Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16", a declarat Mark Rutte în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postată pe X.

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor oferi avioane F-16 Ucrainei.

Fostul ministru al apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.

"Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina", a anunţat la vremea respectivă Angel Tîlvăr.

Citește și SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona. Discuţii între Antony Blinken şi Luminiţa Odobescu