MENIU

Atribuţiile medicului de familie

Foto: dspcluj.ro

Medicul de familie este cel care asigură şi coordonează asistenţa medicală personală, primară şi continuă individului şi familiei. Mai exact, la medicul de familie mergem prima oară când avem o problemă de sănătate.

Medicul de familie vaccinează, consultă, interpretează rezultatele analizelor şi eliberează reţete gratuite sau contra cost.

Una dintre cele mai importante sarcini ale medicului de familie este prescrierea de medicamente prevăzute în Lista de compensate şi recomandarea investigaţiilor în funcţie de diagnostic. Medicul de familie face trimitere pacienţilor săi pentru ca aceştia să-şi poată face gratuit analizele de sânge, radiografiile sau o electrocardiogramă.

Persoanele asigurate, depistate cu probleme de sănătate care nu pot fi tratate de medicul de familie, sunt îndrumate la cabinetele de specialitate. De asemenea, medicul de familie eliberează adeverinţe pentru înscrierea la diferite examene şi cursuri. Tot el eliberează şi certificatele prenupţiale, certificatele de deces şi adeverinţele pentru permisul de portarmă.

Dacă aveţi nevoie de scutire medicală pentru şcoală sau serviciu, tot medicului de familie trebuie să vă adresaţi. Programul unui medic de familie este în medie de cinci ore pe zi, la cabinet şi două ore pe teren. El este obligat să meargă acasă la pacient dacă acesta nu se poate deplasa sau daca este vorba despre un copil de până la un an. Medicul de familie este plătit de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. 80 de procente din veniturile lui depind de un punctaj calculat anual de CNAS, în funcţie de numărul de pacienţi, dar şi de vârsta şi starea de sănătate a acestora. 

CITEŞTE ŞI Medicii de familie, nemulţumiţi de prevederile noului Contract cadru, ameninţă cu proteste. Discuţiile cu Ministerul Sănătăţii vor continua astăzi