MENIU

Astăzi se judecă recursul în cazul dosarului "Doi şi-un sfert"

Procurorii cer arestarea lui Cornel Şerban, Petre Pitcovici şi Gabriel Popoviciu după ce Curtea de Apel a dispus cercetarea lor în stare de libertate.
Foto: RTV

Cei trei acuzaţi în scandalul DGIPI află, astăzi, dacă vor fi sau nu cercetaţi în stare de libertate. Procurorii cer arestarea lui Cornel Şerban, Petre Pitcovici şi Gabriel Popoviciu pentru 29 de zile, după ce Curtea de Apel a dispus cercetarea lor în stare de libertate.

Procurorii consideră că, în stare de libertate, învinuiţii ar  putea încerca să zădărnicească adevărul. În referatul procurorilor apare faptul că  judecătorul Curţii de Apel Bucureşti nu ar fi apreciat echidistant probele de la dosar şi le-ar fi luat în seamă numai pe cele care sunt de partea învinuiţilor. 

Mai mult, procurorii au apreciat că sentinţa Curţii de Apel care a dispus cercetarea celor trei în stare de libertate nu este fondată întrucât există probe care să-i incrimineze.

Avocatul lui Cornel Şerban a cerut ca procesul să se desfăşoare cu uşile închise deoarece, în opinia sa, s-ar dezbate probleme care ţin de siguranţa naţională, dar instanţa a respins solicitarea acestuia. 

Potrivit procurorilor, toate probele din acest dosar ar fi obţinute ilegal. Aceştia susţin că există o serie de înregistrări care nu au proces-verbal de montare a microfoanelor pe ofiţerul de poliţie Ion Motoc. Mai mult, fiind investigator în acest dosar, legal, acesta nu ar fi putut face pe ofiţerul sub acoperire şi să se întâlnească cu învinuiţii, astfel încât să-i prindă în flagrant.

Procesul este, în acest moment, în desfăşurare, urmând ca instanţa să  stabilească dacă aceste probe sunt legale sau nu, după care se va trece la solicitarea procurorilor de a-i aresta preventiv pe cei trei.

Cei trei acuzaţi au ajuns deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Puiu Popoviciu a declarat că nu înţelege de ce procurorii insistă în arestarea lui, având în vedere că s-a pus la dispoziţia organelor penale ori de câte ori i s-a cerut. În schimb, Cornel Şerban şi Petre Pitcovici, angajaţii Ministerului de Interne, nu au vrut să facă nicio declaraţie.

Ieri, dosarul "Doi şi-un sfert" a făcut primele victime. Consulul general al României la Milano Tiberiu Dinu, al cărui nume apare în stenogramele procurorilor, a fost rechemat de la post la cererea premierului Emil Boc.

Dinu a făcut o vizită şi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Marţi, la ieşirea de la sediul DNA, consulul a declarat că nu a fost înştiinţat de decizia premierului Emil Boc de a-l rechema în ţară, o mică problemă de comunicare, se pare, între premier şi consul.

La audierile de la DNA a participat şi avocatul lui Cornel Şerban, fostul şef al serviciului de Informaţii din Ministerul de Interne, învinuit în dosar.

Cornel Şerban - fost şef al DGIPI, Petre Pitcovici- fost şef al Diviziei de operaţiuini al DGA şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu au fost reţinuţi în urmă cu o săptămână de procurorii DNA. Curtea de Apel Bucureşti a dispus însă cercetarea lor în stare de libertate. 

 

Citeşte şi Petru Pitcovici neagă că ar fi cerut denunţătorului Motoc să intervină în dosarul lui Popoviciu

Mai multe articole despre:
DNA recurs DGIPI Doi şi-un sfert Tiberiu Dinu