MENIU

Astărăstoae: Dacă bugetul sistemului de sănătate nu va fi suplimentat, majoritatea spitalelor se vor închide

Foto: urbaniulian.ro
Sistemul de sănătate are nevoie de 4 miliarde de lei, susţine Vasile Astărăstoae

Sistemul de sănătate are nevoie de un buget suplimentar de 2-4 miliarde de lei, altfel cele mai multe spitale se vor închide. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, în emisiunea 3x3, de la Realitatea TV.

''Situaţia este tragică în acest moment. Preşedintele CNAS, Irinel Popescu, a anunţat din luna martie că nu vor ajunge banii, iar la rectificarea bugetară am fost surprins să constat că sănătatea a primit în minus. Dacă nu se alocă o sumă suplimentară, între 2  şi 4 miliarde de lei, marea majoritate a spitalelor nu vor funcţiona'', a declarat Vasile Astărăstoae.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât spitalele din România duc o lipsă acută de medici. Numai în ultimii doi ani, 5.000 de medici au părăsit ţara. Astfel, România are acum 1,9 medici la mia de locuitori în condiţiile în care media europeană este de 4,2 medici la mia de locuitori.

Situaţia gravă din sănătate este confirmată şi de preşedintele CNAS. 

''Suma colectată anul trecut a fost de 15 miliarde, iar această sumă este vehiculată şi pentru acest an. Costurile au crescut însă. La sfârşitul anului trecut au avut loc creşteri salariale importante. În condiţiile desfiinţării plafonului de medicamente, consumul de medicamente a crescut cu 40-50%, adică în termeni financiari un miliard de lei. Lipsesc în acest an de la buget cam 3-4 miliarde'', a declarat Irinel Popescu, în cadrul emisunii 3x3, de la Realitatea TV.

În această situaţie, una dintre soluţii ar fi accesarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. O altă soluţie ar fi, potrivit preşedintelui CNAS, utilizarea bugetului de anul viitor, pentru rezolvarea problemelor din acest an. 

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas avertizează şi ei că spitalele riscă să rămână fără bani de salarii şi de medicamente de luna viitoare şi ameninţă cu proteste.