MENIU

Asociaţiile patronale îi cer lui Boc adoptarea Codului de Bunele Practici în forma negociată

Foto: RTV

Asociaţiile patronale din industria agroalimentară cer Executivului adoptarea OUG privind Codul de Bune Practici în forma în care a fost negociată cu partenerii de dialog social şi se arată "dezamăgiţi" de dorinţa unor politicieni de a se erija în "cei care au ieftinit alimentele în România".

"Solicităm primului ministru, domnul Emil Boc, să îşi asume OUG în forma în care a fost negociată şi agreată în cadrul discuţiilor cu partenerii de dialog social, mediate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) şi aprobată în şedinţa de Guvern. Solicităm Ministrului Agriculturii, domnul Ilie Sârbu, (...) să convingă Guvernul că proiectul de OUG promovat de MAPDR reprezintă voinţa partenerilor sociali, aşa cum a fost manifestată la repetatele întâlniri mediate de MAPDR", se arată într-un comunicat de presă comun remis marţi de Asociaţia Română a Cărnii (A.R.C), Patronatul Naţional al Viei şi Vinurilor (P.N.V.V), Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor şi Tutunului, Sindalimenta.

Reprezentanţii asociaţiilor patronale din industria agro-alimentară se arată "îngrijoraţi" de lipsa de comunicare dintre Guvern şi Parlament, care a dus la existenţa în paralel  a două proiecte de lege care îşi propun să reglementeze relaţiile dintre producătorii agroalimentari, comercianţi şi consumatori. 

"Avem convingerea că, la nivelul Guvernului (excluzând Ministerul Agriculturii), marile reţele de magazine au "convins", pe căi care exced dialogul social instituţionalizat, funcţionari sau înalţi demnitari să întârzie sub orice formă, să schilodească şi, în cele din urmă, să blocheze proiectul de Ordonanţă de Urgenţă promovat de MAPDR, minister mandatat anterior să joace rolul de arbitru între furnizori şi retaileri. Aşa se face că proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, aprobat de Guvern, afişat public timp de trei săptămâni, nu şi-a mai găsit drumul către Monitorul Oficial şi niciun funcţionar nu poate explica ce s-a întâmplat cu el", se arată în comunicat. 

Reprezentanţii producătorilor din industria alimentară consideră că, în actualul context economic, este necesară adoptarea în primă fază a unei Ordonanţe de Urgenţă şi ulterior a unei legi. 

 

Mai multe articole despre:
Codul de bune practici