MENIU

Asociaţii ale magistraţilor şi membri CSM dezaprobă reducerea salariilor cu 23% în justiţie

Foto: www.iguanabio.com

Reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii dezaprobă prevederile ultimei forme a proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, potrivit cărora salariile magistraţiilor ar putea fi reduse cu 23%.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a declarat duminică pentru NewsIn, că legea privind salarizarea unică reprezintă "o agitaţie publică de 2 lei". 

"Am văzut cel puţin patru forme ale acestei legi, nu mă concentrez acum pe asta. Este o agitaţie publică de 2 lei, apoi oricum se va face după cum vrea Uniunea Europeană", a declarat Pivniceru.

Adrian Neacşu, membru SoJust, consideră că noile prevederi vor duce la tulburări majore în sistemul justiţiei. "Există un dezinteres total faţă de ce suntem noi, ca putere judecătorească. Proiectul denotă că grila nu a fost discutată cu reprezentanţii din sistem şi că nu s-a respectat echilibrul între puterile statului, din punct de vedere al salarizării, aşa cum s-a promis la un moment dat", a declarat Adrian Neacşu.

Şi Lidia Bărbulescu, membru CSM, a declarat, pentru NewsIn, că prevederile Legii încalcă toate reglementările internaţionale în materie. "Salariile magistraţilor nu pot fi diminuate", a precizat Bărbulescu, invocând o decizie mai veche a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Salariile magistraţilor ar putea fi reduse cu 23%, iar cele ale profesorilor universitari cu 5,3%, în vreme ce salariile militarilor ar putea creşte cu 111%, potrivit ultimei forme a proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, obţinut de NewsIn.

"Pentru magistraţi, personalul de probaţiune, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din sistemul judiciar, nivelele salariale sunt reduse, în medie cu 20%, faţă de valorile actuale, astfel: magistraţi -23%, personal de probaţiune +5%, personal auxiliar de specialitate -10% şi personal conex +23%", se arată în secţiunea a 4-a din proiectul de Lege privind "impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)", la capitolul "pentru anul 2010".

Mai multe articole despre:
magistraţi salarii salarizare