MENIU

Asigurarea obligatorie RCA se va scumpi în 2009

FOTO: NewsIn

Anul acesta vom scoate mai mulţi bani din buzunare pentru asigurarea de răspundere civilă auto. În plus, ne vom confrunta şi cu criterii diferite de calcul.

Companiile de asigurare au afişat, la sfârşitul lui 2008, preţurile noilor poliţe RCA şi criteriile de stabilire a costurilor. Astfel, cei mai mulţi dintre asigurători calculează preţul poliţei pe 2009 în funcţie de vârsta clientului, de uzura maşinii, de cât de des folosiţi maşina şi chiar în ce zonă a ţării locuiţi.

Zonele I înseamnă risc redus de accident şi deci o poliţă mai ieftină. Zona II înseamnă un risc mai ridicat, reflectat de rata plătită. Cel mai mult plătesc şoferii din zona III, unde riscul de accident este foarte mare. De asemenea, dacă aveţi sub 28 de ani, o să scoateţi mai mulţi bani din buzunar decât un şofer cu experienţă.

Tot de anul acesta vom putea încheia asigurările RCA în sistem electronic, iar de la jumătatea anului asigurătorii vor avea avea o bază de date comună cu istoricul fiecăruia dintre noi la volan. Astfel, cei mai „cuminţi” şoferi vor primi o reducere la următoarea poliţă, în vreme ce şoferii cu multe incidente în trafic vor plăti sume mai mari. 

Criterii de calcul RCA
- vârsta clientului
- uzura maşinii
- cât de des folosiţi maşina
- zona în care locuiţi

Zonele de risc
ZONA I - risc redus de accidente (judeţele Hunedoara, Buzău, Gorj, Ialomiţa, Suceava, Tulcea, Alba, Vrancea, Vaslui, Mureş, Prahova)
ZONA II – risc mediu de accidente (Bucureşti, Teleorman, Călăraşi, Ilfov, Sălaj, Harghita, Dâmboviţa, Giurgiu, Olt, Covasna, Caraş-Severin)
ZONA III – risc mare de accidente (judeţele Brăila, Argeş, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Galaţi,Braşov, Bacău, Neamţ, Timiş, Satu Mare, Dolj)

Noutăţi în 2009
- constatarea amiabilă a accidentelor uşoare
- reduceri la poliţa RCA pentru şoferii fără incidente în trafic 

Mai multe articole despre:
maşină RCA