MENIU

Arhiepiscopia Romano-Catolică a cerut ca procesul privind Cathedral Plaza să fie mutat la altă instanţă

Foto: Realitatea.NET

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului privind Cathedral Plaza, prin care se cere revizuirea deciziei dată de Curtea de Apel Ploieşti, potrivit reprezentanţilor ARCB.

Avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, a declarat că procesul nu mai poate avea loc la aceeaşi instanţă - Curtea de Apel Ploieşti - care a dat undă verde la construcţia clădirii de birouri de lânga Catedrala Sf. Iosif, deoarece "există o bănuială că această judecare nu ar putea îndeplini condiţiile necesare unui proces echitabil. Aşteptăm ca până miercuri, 19 august, să se dea şi termen pentru acest proces de strămutare".

Popescu a mai precizat că, în cazul în care strămutarea nu va fi aprobată, procesul de revizuire va începe pe 7 septembrie la Curtea de Apel Ploieşti.

"Decizia nedreaptă a Curţii de Apel din Ploieşti, care reprezintă un eşec al acestei instanţe, nu ne-a ştirbit încrederea în Justiţia din România. Cu toate acestea nu vedem posibilă o judecată imparţială şi corectă la Curtea de Apel Ploieşti, a cererii de revizuire a deciziei pronunţate de această instanţă, ce validează autorizaţia ilegală de construcţie a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza", a declarat Arhiepiscopul de Bucureşti, mons. Ioan Robu.

În acelaşi timp, credincioşii catolici care pichetează sediul Ministerului Culturii au anunţat că vor continua protestele, din cauza lipsei unor răspunsuri şi a indiferenţei autorităţilor faţă de petiţia înaintată guvernului pe 12 iulie şi a memoriului prezentat ministrului Culturii, Theodor Paleologu, pe 7 iulie, privind pericolul pe care îl reprezintă construcţia Cathedral Plaza pentru bucureşteni şi pentru Catedrala Sf. Iosif.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, protestele vor continua zilnic, între orele 10 şi 12, prin pichetarea sediului Ministerului Culturii.

Pe 25 iunie, Curtea de Apel Ploieşti a decis, printr-o sentinţă irevocabilă, continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza, după ce, în februarie 2009, Tribunalul Dâmboviţa anulase autorizaţia de construire acordată de Primăria Sectorului 1 în februarie 2006.

Decizia irevocabilă a judecătorilor din Ploieşti a fost luată în urma recursurilor făcute de Primăria Sectorului 1 şi beneficiarul clădirii, Millenium Building Development SRL.

Proiectul a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001 Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.