MENIU

Arctic Sea transporta rachete sol-aer pentru Iran, susţine presa austriacă

Foto: REALITATEA.NET

Nava Arctic Sea, deturnată la sfârşitul lunii iulie în apele teritoriale suedeze, transporta, în afară de încărcătura oficială de cherestea, rachete sol-aer S-300 pentru Iran expediate de un grup mafiot rusesc, scria vineri cotidianul Salzburger Nachrichten, citat de AFP.

Corespondentul la Ierusalim al cotidianului austriac afirmă, citând "surse israeliene bine informate, care au legături apropiate cu serviciile secrete occidentale", că rachetele au fost încărcate pe navă în timp ce aceasta se afla pentru reparaţii în portul din Kaliningrad, la începutul verii.

Jurnalistul de la Salzburger Nachrichten susţine, de asemenea, că Iranul ar fi luat legătura cu un grup mafiot format din foşti militari ruşi, care acceptă contracte dubioase în schimbul unor sume mari de bani. Grupul ar fi acceptat să organizeze livrarea acestor arme, care, în prezent, ar fi printre cele mai moderne de pe piaţa armamentului.

Contractul cu Teheranul ar fi fost apoi dezvăluit serviciilor secrete ruse FSB de un "serviciu occidental". Moscova ar fi decis apoi interceptarea cargoului. "Astfel se explică de ce Rusia a avut nevoie de atât de mult timp, după ce nava a fost 'deturnată de piraţi', pentru a intercepta cargoul aflat în largul insulelor Capului Verde, în timp ce poziţia ambarcaţiunii era, potrivit NATO, tot timpul cunoscută", scrie corespondentul Salzburger Nachrichten la Ierusalim.

El a dăugat că această versiune a evenimentelor ar explica de ce serviciile secrete occidentale nu au intervenit, de ce "piraţii" ar fi riscat atât pentru o simplă încărcătură cu lemne în valoare de numai 1,5 milioane euro şi de ce Rusia a trimis avioane-cargo doar pentru evacuarea celor 14 membri ai echipajului şi a celor opt piraţi.

În final, cotidianul austriac adaugă că această versiune a afacerii Arctic Sea ar explica şi de ce preşedintele israelian Shimon Peres a efectuat la 19 august o vizită-fulger în Rusia, în timpul căreia el a adus, potrivit Ministerului israelian de Externe, "dovezi concrete că Iranul şi Siria furnizează arme Hamas şi Hezbollah".

Mai multe articole despre:
Iran navă Arctic Sea