MENIU

Aproximativ 100 de bosniaci au aruncat cu pantofi în portretele liderilor politici, în semn de protest

Foto: bosniatravel.net

Circa 100 de bosniaci s-au reunit sâmbătă la Sarajevo pentru a-şi arunca pantofii în portretele politicienilor, după modelul jurnalistului irakian care a făcut în luna decembrie acest gest faţă de preşedintele american George W. Bush, transmite AFP.

Grupul de bosniaci, de toate vârstele, a participat la această manifestaţie insolită organizată în centrul oraşului Sarajevo pentru a denunţa conducerea tricefală - croată, musulmană şi sârbă - din Bosnia şi acţiunile Înaltului reprezentant al comunităţii internaţionale, slovacul Miroslav Lajcak.

Organizatorii - ONG-uri şi mişcări civice - au asigurat încălţăminte pentru aruncat, dar o parte dintre protestatari au aruncat cu pantofii lor.

Pe pagina creată pe Facebook pentru această ocazie, organizatorii i-au îndemnat pe "cetăţenii care vor să le dorească un An Nou fericit liderilor guvernamentali să arunce cu pantofi, ca avertisment".  "Să le arătăm astfel că cetăţenii cer ca toţi liderii să îşi asume mai multe responsabilităţi", au adăugat ONG-urile, ameninţând cu "proteste mai directe şi mai zgomotoase" pe viitor.

La mijlocul lunii decembrie, imaginile cu jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofi în George W. Bush pentru a denunţa politica americană în Irak, au făcut turul lumii.