MENIU

Aproape jumătate dintre românii fumători ar vrea să renunţe la ţigări

Coordonatorii Programului naţional antifumat spun că au nevoie de cel puţin 3,8 milioane de lei în 2010 pentru a-i ajuta pe români să renunţe la ţigări

Joi, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, Institutul de Pneumologie \"Marius Nasta\" a lansat campania naţională de combatere a consumului de tutun \"Renunţă la fumat o zi. Încă o zi!\" Joi, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, Institutul de Pneumologie \"Marius Nasta\" a lansat campania naţională de combatere a consumului de tutun \"Renunţă la fumat o zi. Încă o zi!\"

Aproape jumătate dintre fumători au intenţia de a se lăsa de fumat în următoarele şase luni, peste 25.000 de fumători s-au adresat specialiştilor în 2009 în încercarea de a renunţa la ţigări, rata de succes a programului \"Stop Fumat\" fiind de aproape 40%, potrivit specialiştilor.

Joi, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, Institutul de Pneumologie \"Marius Nasta\" a lansat campania naţională de combatere a consumului de tutun \"Renunţă la fumat o zi. Încă o zi!\". Obiectivele campaniei vizează informarea publicului cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun asupra sănătăţii, informarea publicului cu privire la beneficiile renunţării la fumat, în scopul convingerii fumătorilor să abandoneze acest viciu. \"Prin intermediul acestei campanii, ne dorim, metaforic vorbind, eliminarea tuturor \", a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului Naţional de Pneumologie.

Potrivit statisticilor prezentate, joi, de managerul Institutului Naţional de Pneumologie, în ultimul an, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să renunţe la fumat, iar 77% dintre aceştia au rezistat cel puţin o săptămână tentaţiei de a fuma.

Potrivit specialiştilor, fumul de ţigară conţine peste 4.000 de compuşi nocivi sănătăţii, sute dintre aceştia fiind toxici sau cancerigeni. \"Studiile efectuate în cadrul Institutului nostru au relevat faptul că 47,6% dintre fumători afirmă că doresc să renunţe la fumat în următoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotărâţi. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre fumători (72,9%) afirmă că simt nevoia să fumeze imediat după trezire, ceea ce denotă o dependenţă medie şi mare de nicotină, deci pot fi ajutaţi de tratamentul farmacologic pentru a depăşi perioada de sevraj nicotinic\", a menţionat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din România.

Institutul \"Marius Nasta\" implementează în România Programul Naţional \"Stop Fumat!\", ce are ca scop principal reducerea numărului de fumători din ţara noastră. De la lansarea programului 34.000 de fumători s-au adresat acestuia pentru a solicita ajutorul specialiştilor în scopul renunţării la fumat. Anul acesta Ministerul Sănătăţii a alocat acestui program care implică 70 de medici şi 30 de psihologi, un buget de 3,8 milioane lei. În 36 de judeţe există un medic specialist în terapia tabagismului care oferă gratuit consultaţii pentru cei care vor să renunţe la acest viciu. România derulează unul dintre cele nouă programe naţionale anti-fumat desfăşurate la nivel mondial.

Prevalenţa fumatului zilnic la persoanele cu vârsta de peste 15 ani este de aproape 28%, în scădere cu 3% faţă de valoarea înregistrată în 2008. Bărbaţii continuă să fumeze mult: aproximativ 34,5% dintre bărbaţi fumează zilnic, cei mai mulţi fiind din grupa de vârstă 25 - 44 de ani. În schimb, cel mai mult fumează femeile din grupa de vârstă 15 - 24 de ani (27,9%).

Cei mai mulţi fumători consumă într-o zi între 10 şi 20 de ţigări (47%), astfel că cei mai mulţi români (32%) cheltuiau în luna august pentru procurarea ţigărilor mai mult de 200 de lei, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar.