MENIU

Aproape jumătate dintre românii de peste 18 ani sunt fumători

Foto: RTV

Când vine vorba de ţigări, pe români nu-i sperie nici faptul că sunt scumpe şi nici avertismentele de pe pachet. Potrivit studiilor recente, aproape jumătate dintre românii cu vârste de peste 18 ani fumează cel puţin o ţigară pe zi.

Potrivit unui studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, bărbaţii sunt cei mai aprigi consumatori de tutun din România, 60% dintre ei declară că fumează cel puţin o ţigară pe zi.

Mai grav este că fumătorii împătimiţi se formează încă din adolescenţă. Un alt sondaj a scos la iveală faptul că 64% dintre elevii de 16 ani au fumat deja.

Autorităţile au luat nu de puţine ori măsuri. Într-o primă fază au scumpit accizele la ţigări şi au introdus o taxă pe viciu, dar consumul de tutun nu a scăzut. La 1 iulie 2008, Ministerul Sănătăţii a venit cu o altfel de idee. Imagini şocante au fost inscripţionate pe pachetele de ţigări. Scopul era să-i determine pe români să renunţe la fumat, însă cei mai mulţi nu s-au lăsat impresionaţi.

Iar de la începutul acestui an, oamenii nu mai au voie să fumeze în spaţiile publice închise, ci doar în camere special amenajate şi ventilate. Chiar şi aşa, 33.000 de români mor anual din cauza unor boli agravate de fumat, arată un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate.

Mai multe articole despre:
români campanie taxă imagini fumat viciu accize