MENIU

Aproape 2.000 de bucureşteni, evacuaţi din case naţionalizate, aşteaptă primirea unei locuinţe sociale

Foto: RTV

Problema locuinţelor sociale din Capitală rămâne în continuare nerezolvată. Cea mai mare problemă este în sectorul 1 al Capitalei unde există şi cele mai multe cereri de locuinţe sociale. Aici, aproape 2.000 de persoane, cele mai multe evacuate din case naţionalizate, aşteaptă de ani de zile să primească o locuinţă din partea primăriei. Aşteptarea se prelungeşte însă de la o zi la alta din cauza mai multor neînţelegeri între Primăria de sector şi Primăria Generală.

Oameni în vârstă sau familii tinere stau în stradă şi aşteaptă la uşile primăriilor un răspuns din partea autorităţilor. Este şi cazul lui Andrei Ioan care a primit înainte de Revoluţie o locuinţă din partea statului într-o casă naţionalizată. Era un apartament într-o vilă din zona Piaţa Chibrit. În 2004, după ani de procese, bărbatul şi familia sa au ajuns în stradă.

"Am locuit 28 de ani, au venit proprietarii, s-a revendicat şi ne-au scos în stradă. Acum locuiesc într-o garsonieră mică, care nu are nici apă, nici chiuvetă", a spus Andrei Ioan.

Fără bani pentru a-şi cumpăra o casă, singura speranţă a celor evacuaţi stă în continuare în primirea unei locuinţe sociale. Sute de oameni din sectorul 1 care ar trebui să beneficieze de o locuinţă socială sunt plimbaţi zilnic între primăria de sector şi primăria generală. Motivul, neînţelegerile dintre Consiliul Local al sectorului 1 şi Consiliul General al Capitalei legate de un proiect de achiziţie a locuinţelor sociale. Reprezentaţii primăriei sectorului 1 au spus că, deşi s-au făcut demersurile şi există bani pentru cumpărarea acestor case, au nevoie şi de avizul Consiliului General.

"La Consiliul General există o majoritate care refuză fără o bază legală sau fără un argument puternic să rezolve problema locativă a acestor oameni. Singurele motive sunt, din păcate, de natură politică", a declarat purtătorul de cuvânt al sectorului 1, Alexandru Ichim.

Reprezentanţii Consiliului General al Capitalei au precizat că proiectul prin care autoritaţile din sectorul 1 vor să cumpere aceste locuinţe sociale conţine mai multe nereguli. "Aceste locuinţe, vreau sa fiu foarte clar, trebuie întâi introduse în patrimoniul municipalităţii după care trecute în administrarea sectorului 1, care le poate repartiza oricui. Din nefericire, în situaţia dată, pe de o parte dânşii au achziţionat locuinţe fără să ceară acodul Consiliului General şi doresc să o facă în continuare", a adăugat preşedintele de şedinţă al Consiliului General, Călin Murg.

Mai multe articole despre:
capitală primărie locuinţă sector 1