MENIU

Apa epurată ar putea fi folosită pentru consumul casnic la Constanţa

Foto: RTV

Constănţenii s-ar putea spăla în viitorul apropiat cu apă epurată, dacă Ministerul Mediului va susţine proiectul Regiei Autonome Judeţeane de Apă privind folosirea de către populaţie a apelor epurate.

Felix Stroe, directorul Regiei, i-a cerut sprijinul secretarului de stat în Ministerul Mediului, Virginia Ştefănică, pentru accesarea unor fonduri europene privind tratarea chimică a apelor epurate, pentru ca acestea să poată fi folosite de populaţie în gospodărie. El a atras atenţia că, potrivit studiilor, sursele de apă potabilă de pe mapamond nu vor mai fi suficiente în 2020.

"Există pericolul real ca până în 2020 apa potabilă să nu mai ajungă pentru populaţie, iar în România nu există încă nicio reacţie în faţa acestei probleme", a precizat Felix Stroe.

Directorul RAJA a declarat că în judeţul Constanţa există nouă staţii de epurare, care produc 15 milioane metri cub de apă pe an. El a propus ca, prin accesarea unui program european de mediu, această apă să fie tratată chimic şi livrată populaţiei pentru consum casnic, mai puţin pentru băut şi gătit. 

"Această apă epurată, deşi este de cea mai bună calitate, noi o aruncăm în mare. Nu o folosim la nimic, deşi ea valorează aproape 10 milioane de euro. RAJA a făcut un proiect pentru fonduri europene potrivit căruia apa epurată ar urma să mai fie tratată chimic, printr-o staţie specială, încă o dată. Apa ar putea fi astfel folosită de oameni la spălat, irigat şi alte activităţi casnice", a spus Felix Stroe.

El a mai precizat că această tehnologie este deja folosită cu mare succes în ţări precum Germania şi Rusia şi reduce semnificativ exploatarea surselor naturale de apă potabilă.

Mai multe articole despre:
Constanţa apă potabilă staţie de epurare