MENIU

Apă descoperită pe Lună

FOTO: REALITATEA.NET

Particule de apă au fost detectate pe suprafaţa Lunii. O nouă cercetare bulversează concluziile anterioare, potrivit cărora solul lunar ar fi arid, cu o posibilă excepţie, la cei doi poli.

Autorii cercetării au utilizat datele furnizate de un instrument NASA, botezat "Moon Mineralogy Mapper" (M3) şi transportat la bordul primului satelit indian, Chandrayyan-1, plasat pe orbita lunară în 2008.

M3 a descoperit o undă luminoasă care face dovada unui element chimic ce leagă hidrogenul de oxigen, arată Le Figaro. Potrivit cercetătorilor, care vor publica mâine în revista Science concluziile cercetării, unda în cauză indică prezenţa apei, formată din doi atomi de hidrogen, legaţi de un atom de oxigen.

Până în momentul acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă avansaseră teoria, neverificată, a prezenţei gheţei în zonele de umbră permanentă din fundul craterelor situate la cei doi poli ai Lunii. Potrivit cercetătorilor, există, probabil, două tipuri de apă pe satelitul natural al Terrei: una care provine dintr-o sursă exterioară, mai exact din meteoriţii formaţi din gheaţă care intră în contact cu Luna, şi alta de origine pur lunară. Unele estimări arată că ar putea exista 25% apă la fiecare tonă de sol lunar.

Eşantioanele de sol şi de roci lunare aduse acum 40 de ani de astronauţii de pe misiunile Apollo conţineau urme de apă. La acea vreme s-a crezut însă că apa provenea de la umiditatea din aer şi că nu era de origine lunară
Mai multe articole despre:
NASA apă lună descoperire Science