MENIU

AP: Discursul antidiscriminare al Madonnei a atins o coardă sensibilă în România, dar nu va schimba nimic. Cum comentaţi?

Madonna a fost huiduită după un discurs antidiscriminare
Foto: REALITATEA.NET

La început, publicul i-a aplaudat politicos pe dansatorii de etnie romă care au apărut pe scenă alături de Madonna. Când artista a condamnat discriminarea răspândită împotriva romilor, sau "ţiganilor", cei 60.000 de spectatori şi-au schimbat brusc atitudinea într-una batjocoritoare, scrie Associated Press.

Reacţia publicului la discursul Madonnei este o dovadă că prejudecăţile rămân adânc înrădăcinate în Europa de Est, se spune într-un articol AP apărut joi.

În ciuda eforturilor susţinute de a elimina discriminarea, susţinătorii drepturilor omului spun că populaţia de etnie romă este mai umilită decât orice altă minoritate din Europa. Uneori, discriminarea poate fi letală, continuă autorul articolului, care aminteşte că şase romi au fost ucişi în Ungaria şi mai mulţi au fost răniţi, într-o serie de atacuri rasiste ce au avut loc recent în zonele rurale.

Deşi romii sunt discriminaţi în Europa de Est, muzica şi dansurile lor sunt privite ca parte din moştenirea culturală locală. Astfel se explică de ce dansatorii romi au fost iniţial primiţi cu aplauze entuziaste, în timpul concertului. Totuşi, când Madonna a atins subiectul delicat al discriminării, nu este de mirare că a primit ca răspuns huiduieli, scrie AP. Câţiva au aplaudat când cântăreaţa a spus "Credem în libertate şi drepturi egale pentru toţi", însă cei care şi-au exprimat dezaprobarea au fost mai mulţi, se spune în articol.

"Am huiduit pentru că ce ne-a spus mi s-a părut fals. Ce drept are ea să ne spună astfel de lucruri?", a declarat Ionut Dinu, 23 de ani, citat de AP.

Articolul AP continuă prin a prezenta statistici privind "discriminarea făţişă" a romilor în regiune. Autorul nu uită să amintească şi de momentul când preşedintele României, Traian Băsescu, i s-a adresat unei jurnaliste cu apelativul "ţigancă împuţită".

Observaţia Madonnei a atins o coardă sensibilă în România, dar probabil că nu va schimba nimic, concluzionează articolul.

VEZI DISCURSUL MADONNEI

VEZI IMAGINI DIN CONCERTUL MADONNEI